Κόσμος

Κορονοϊός – Γερμανία: Αυστηροποιούνται τα μέτρα προστασίας ενόψει νέου κύματος το φθινόπωρο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γερμανία προετοιμάζεται για νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο και ήδη αυστηροποιούνται τα μέτρα προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, λέγοντας ότι θα υπάρχουν «δυσκολίες από τον Οκτώβριο».

Τα αυστηρότερα μέτρα, ωστόσο, δεν προβλέπουν το ενδεχόμενο γενικού lockdown και το κλείσιμο των σχολείων, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, για το πιθανό νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του σημερινού (24.8.2022) υπουργικού συμβουλίου, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 23 Απριλίου 2023 επιβάλλεται η χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα τρένα και στα αεροπλάνα. Για τις ηλικίες από 6 έως 14 ετών επιτρέπεται και η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Για την είσοδο σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP-2 και η διενέργεια τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

«Με την εργαλειοθήκη που δημιουργήσαμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αναμενόμενο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους κανονισμούς στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Έτσι, σε πρώτη φάση, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να επιβάλλουν χρήση μάσκας στα τοπικά ΜΜΜ αλλά και σε εσωτερικούς χώρους και από αυτά θα εξαιρούνται όσοι διαθέτουν αρνητικό τεστ ή έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει πρόσφατα από κορονοϊό.

Όμως, είναι δυνατό να ζητηθούν υποχρεωτικά τεστ σε σχολεία, νηπιαγωγεία, φυλακές και κέντρα αιτούντων άσυλο. Σε δεύτερη φάση, είναι δυνατό να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και στα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η διά ζώσης διδασκαλία.

«Στόχος μας παραμένει η αποτροπή μεγάλου αριθμού θανάτων, απώλειας ωρών εργασίας και σοβαρών συνεπειών», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι για αυστηρότερους ενιαίους κανονισμούς εθνικής εμβέλειας απαιτείται σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. «Δεν θα κλείσουν σχολεία», ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Λάουτερμπαχ.

«Οι μαθητές υπέφεραν αρκετά, είναι λοιπόν σωστό να μην υπάρχουν πλέον κλειστά σχολεία», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν.

Αλλά, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες από τις εικόνες από το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψαν στον Καναδά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπου κανείς δεν φορά προστατευτική μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη για τις κυβερνητικές αεροπορικές μετακινήσεις, δεν ισχύει στα κυβερνητικά αεροσκάφη ο γενικός κανονισμός που θέλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στα αεροπλάνα που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις και σε όσα απογειώνονται ή προσγειώνονται σε γερμανικό αεροδρόμιο.

Οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για κορονοϊό λίγο πριν από την επιβίβασή τους και έτσι «διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας συνιστάται, αλλά δεν επιβάλλεται.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την πλευρά του έκανε λόγο για «σαφείς» κανόνες που ισχύουν στις κυβερνητικές πτήσεις, αλλά η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στην πτήση είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως του εάν έχει διενεργηθεί τεστ πριν από την επιβίβαση.

«Πολιτικά, θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και για τον εαυτό της τους γενικούς κανόνες», δήλωσε ο κ. Μπούσμαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα πως προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 – Πως αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών πριν καν ξεκινήσουν
Κατηγόρησε το Πεκίνο για τη «μεγαλύτερη πειρατεία εκλογικών δεδομένων στην ιστορία» και κατήγγειλε «αδυναμίες» στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα
Ντόναλντ Τραμπ
Μάρκο Ρούμπιο για δολοφονία Βάγιας Νέστορα: Μία γυναίκα εκτελέστηκε γιατί η κόρη της τόλμησε να κατέβει υποψήφια
Μίλησε για την περίπτωση μιας 72χρονης γυναίκας στην Ελλάδα, η οποία, υπέστη εγκαύματα σε ποσοστό άνω του 80% του σώματός της μέσα στο σπίτι της και κατέληξε μετά από επίθεση με βόμβα μολότοφ
Ο Μάρκο Ρούμπιο
29
Τα νησιά «κλειδιά» για τα Στενά του Ορμουζ: Αμπού Μούσα και Τουνμπ στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν
Τα αμερικανικά πλήγματα έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης κατάληψης των νησιών, με στόχο την αποδυνάμωση της ικανότητας του Ιράν να ελέγχει το Στενό
Στενά του Ορμούζ
Μυστήριο με τα γιοτ Ρώσων δισεκατομμυριούχων στην Αλικαρνασσό – Στην περιοχή και το «πλωτό παλάτι» που συνδέεται με τον Πούτιν
Η Τουρκία, που δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολυτελή σκάφη που συνδέονται με Ρώσους επιχειρηματίες
yaght