Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Κίνα αγοράζει εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX για το 1% του πληθυσμού της

Κορονοϊός: Η Κίνα αγοράζει  εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX για το 1% του πληθυσμού της

Εμβόλια κατά του κορονοϊού για το 1% του πληθυσμού της, ή 15 εκατομμύρια ανθρώπους, μέσω ενός παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα αγοράσει η Κίνα όπως  ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η κίνηση του Πεκίνου να ενταχθεί στο πρόγραμμα COVAX σημαίνει πως η Κίνα «θα προμηθευθεί εμβόλια μέσω του προγράμματος για μια αναλογία του πληθυσμού της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες χώρες», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της GAVI, η οποία ηγείται, μεταξύ άλλων, του προγράμματος.

Η πρώτη παρτίδα διαθέσιμων εμβολίων βάσει του σχεδίου θα υπόκειται σε μικρή προσφορά, άρα θα υπάρξουν λιγότερα για άλλες χώρες αν η Κίνα έχει εξασφαλίσει δόσεις για έναν μεγάλο αριθμό του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων της, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ.

Τουλάχιστον τέσσερα κινεζικά πειραματικά εμβόλια βρίσκονται σε τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών, και η Κίνα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον ΠΟΥ προκειμένου τα εγχωρίως παρασκευαζόμενα εμβόλιά της να αξιολογηθούν για διεθνή χρήση.

Αυτοχρηματοδοτούμενες χώρες στο σχέδιο COVAX μπορούν να ζητήσουν δόσεις εμβολίων που θα είναι αρκετές για το 10-15% του πληθυσμού τους, ανέφερε η GAVI στον ιστότοπό της.

Χρηματοδοτούμενες χώρες θα λάβουν αρκετές δόσεις προκειμένου να εμβολιάσουν έως και το 20% του πληθυσμού τους μακροπρόθεσμα, ανέφερε η GAVI.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις