Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Νέα Ζηλανδία πρωτοπορεί και παρέχει “ψηφιακό ημερολόγιο” στους πολίτες

Κορονοϊός: Η Νέα Ζηλανδία πρωτοπορεί και παρέχει “ψηφιακό ημερολόγιο” στους πολίτες

Η Νέα Ζηλανδία θα εγκαινιάσει την Τετάρτη μια εφαρμογή η οποία θα βοηθά τους πολίτες να καταγράφουν τις κινήσεις τους, καθώς η χώρα χαλαρώνει το lockdown που επιβλήθηκε με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η εφαρμογή μπορεί να χαρακτηριστεί ένα “ψηφιακό ημερολόγιο” μέσω του οποίου οι πολίτες θα καταγράφουν τις κινήσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα δεν θα μοιράζονται με κανέναν και θα τα γνωρίζει μόνο ο χρήστης.

“Είναι για την περίπτωση που στο μέλλον βρεθείτε θετικοί στην covid-19, ώστε να έχετε ένα ημερολόγιο για να σας λέει πού πήγατε”, εξήγησε η Άρντερν στους δημοσιογράφους από το Ουέλινγκτον. “Είναι για εσάς, είναι στη δική σας συσκευή, τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι δικά σας”, πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία χαλάρωσε λίγο στα τέλη Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει και μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο “επίπεδο 2” τον συναγερμό στη χώρα λόγω της covid-19, επιτρέποντας σε δημόσιους χώρους, όπως παιδικές χαρές, να ανοίξουν και πάλι αλλά και στα εστιατόρια και τα καφέ να επαναλειτουργήσουν τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Τα σχολεία της χώρας άνοιξαν επίσης σήμερα έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό στη Νέα Ζηλανδία από τις 28 Φεβρουάριου όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, όμως σε γενικές γραμμές έχει αποφύγει, όπως και η γειτονική της Αυστραλία, τη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας αλλά και τους πολλούς θανάτους.

Η Νέα Ζηλανδία, που μετρά 5 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα του κορονοϊού σήμερα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού έφτασε στην κορύφωσή του στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι στιγμής τον Μάιο στη χώρα έχουν καταγραφεί μόλις 19 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να είναι περίπου 1.500, ενώ επτά ξεχωριστές ημέρες αυτό τον μήνα δεν υπήρξε καμία νέα μόλυνση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις