Κορονοϊός: Η πανδημία “εκτόξευσε” το παγκόσμιο λαθρεμπόριο καπνού

Φωτογραφία αρχείου

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια περαιτέρω διόγκωση του παγκόσμιου λαθρεμπορίου καπνού.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαγε η Japan Tobacco International με τίτλο “The Gathering Storm”, τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσε και η ανεξάρτητη εταιρεία Intrinsic Insight Ltd.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, οι μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις θα εκμεταλλευτούν περισσότερο την παγκόσμια ζήτηση για φθηνά καταναλωτικά αγαθά και θα αξιοποιήσουν περαιτέρω τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ενόψει της αναπόφευκτης παγκόσμιας ύφεσης, κυρίως σε χώρες με υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού.

Συμπερασματικά, η τρέχουσα πανδημία δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την επέλαση μιας «καταιγίδας» του λαθρεμπορίου καπνικών που είτε προσελκύει εκ των πραγμάτων ακούσια νέους καταναλωτές είτε αυξάνει την ποσότητα των παράνομων προϊόντων μεταξύ των ήδη χρηστών λαθραίων τσιγάρων.

Η έκθεση λαμβάνει υπ΄ όψιν της και αναλύει τις πληροφορίες από το Euromonitor και την Europol: Τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά-τάσεις της εποχής της πανδημίας είναι τα εξής:

1. Οι λαθρέμποροι εμφανίζονται προετοιμασμένοι να «καλύψουν» άμεσα και πλήρως τη ζήτηση για παράνομα προϊόντα καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αναμένεται «έκρηξη» στις παράνομες πωλήσεις καπνού.

2. Παρά την αρχική διακοπή της παράνομης εφοδιαστικής αλυσίδας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, οι εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες βρήκαν γρήγορα εναλλακτικές διαδρομές από την παραγωγή έως και τη διανομή, εκμεταλλευόμενες τις διαφορές στους κανόνες μετακίνησης και ταξιδιών μεταξύ των χωρών κατά το lockdown. Αυτό συνάγεται από τις σημαντικές κατασχέσεις παράνομων προϊόντων και το κλείσιμο εργοστασίων σε χώρες όπως η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

3. Η αλλαγή των προτεραιοτήτων στην επιβολή της νομοθεσίας και οι περιορισμοί στα σύνορα σημείωσαν αξιοσημείωτη καθυστέρηση στη Δύση με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτός ο περιορισμός του εφοδιασμού και της διαθεσιμότητας των παράνομων προϊόντων. Το αντίθετο συνέβη στην Ασία και την ‘Απω Ανατολή καθώς επιβλήθηκαν ταχύτερα οι σχετικοί περιορισμοί.

4. Η Τεχνολογία διευκολύνει τη συνέχιση του λαθρεμπορίου με πλατφόρμες όπως το What’s up και το Facebook που παρέχουν γρήγορες και ευέλικτες μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ του τελικού καταναλωτή και των λαθρεμπόρων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, προβλέπεται ότι το λαθρεμπόριο θα φθάσει τα 4 τρισ. δολ. έως το 2022, τροφοδοτούμενο κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Για ορισμένους καταναλωτές, η διακίνηση παράνομων καπνικών συνιστά ένα ελαφρύτερο και λιγότερο αξιόποινο έγκλημα. Πρέπει όμως να τους ενημερώσουμε όχι μόνο για τους κρυμμένους κινδύνους λόγω των ανεξέλεγκτων προϊόντων που καταναλώνουν αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού στην Κοινωνία. Οι ίδιες εγκληματικές ομάδες του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων συνδέονται επίσης με τη διακίνηση όπλων και το εμπόριο λευκής σαρκός», τονίζει ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά του Λαθρεμπορίου της JTI, Ian Μοnteith.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ισραήλ: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό

Ισραήλ: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι έξι έγκυες γυναικες οι έχουν μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊολυ το οποίο ταυτοποιήθηκε αρχικά ... Διαβάστε περισσότερα
Ολλανδία: Συνελήφθη ο «Ασιάτης Ελ Τσάπο»   – Ποιος είναι Τσε Τσι Λοπ

Ολλανδία: Συνελήφθη ο «Ασιάτης Ελ Τσάπο» – Ποιος είναι Τσε Τσι Λοπ

Η αστυνομία στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο αρχηγός ενός επεκτεινόμενου ασιατικού συνδικάτου ναρκωτικών. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ... Διαβάστε περισσότερα
Μεξικό: Βρέθηκαν 19 απανθρακωμένα πτώματα – Τους «γάζωσαν» στις σφαίρες και τους πυρπόλησαν

Μεξικό: Βρέθηκαν 19 απανθρακωμένα πτώματα – Τους «γάζωσαν» στις σφαίρες και τους πυρπόλησαν

Τουλάχιστον 19 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Μιγκέλ Αλεμάν στο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας Ταμαουλίπας (βόρεια). ... Διαβάστε περισσότερα
ΗΠΑ: Συνελήφθη Τεξανός ταραξίας του Καπιτωλίου – Κατηγορείται ότι απειλούσε να σκοτώσει Δημοκρατική βουλευτή

ΗΠΑ: Συνελήφθη Τεξανός ταραξίας του Καπιτωλίου – Κατηγορείται ότι απειλούσε να σκοτώσει Δημοκρατική βουλευτή

Ένας άνδρας από το Τέξας κατηγορείται ότι συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου και απείλησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης να σκοτώσει τη Δημοκρατική ... Διαβάστε περισσότερα