Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ισπανία: Τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί κολλάνε και κάποιοι εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση

Το σύνολο του πληθυσμού στην Ισπανία θα μπορεί να λάβει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού το προσεχές φθινόπωρο.

“Θα υπάρξει μια τέταρτη δόση για όλο τον πληθυσμό” στην Ισπανία, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, διευκρινίζοντας ότι δεν μένει παρά να οριστεί η ημερομηνία.

“Μια πιθανή ημερομηνία θα είναι προς το φθινόπωρο”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ισπανία αναμένει περίπου αυτή την περίοδο “την άφιξη νέων εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές” του κορονοϊού.

Η Ισπανία, όπως πολλές χώρες, επέλεξε για δεύτερη αναμνηστική δόση, δηλαδή τέσσερις δόσεις του εμβολίου συνολικά, μόνο για τα πιο ευάλωτα άτομα, κυρίως για τους άνω των 80 ετών ή τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, χορηγούν ήδη την τέταρτη δόση στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Με το 93% του πληθυσμού της που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 53% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει λάβει ήδη την πρώτη αναμνηστική δόση, η Ισπανία είναι ένας από τους πρωταθλητές του εμβολιασμού κατά της covid παγκοσμίως.

Η χώρα, όπου η αντίθεση στο εμβόλιο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κατέγραψε συνολικά 12,5 εκατομμύρια μολύνσεις και 107.239 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, τον Μάριο του 2020.

Η Ισπανία υιοθέτησε στα τέλη Μαρτίου μια νέα στρατηγική που συνίσταται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ως απλής ενδημικής ασθένειας, της οποίας η επιδημιολογική επιτήρηση είναι συγκρίσιμη με αυτήν της γρίπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις