Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Καλπάζει στην Ευρώπη με πάνω από 5.000 νεκρούς

Βρετανία

Πάνω 5.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του νέου κορονοϊού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε επίσημες πηγές έως στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, 5.168 νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων στην Ιταλία (3.405), τη χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως. Με 1.034 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 110.568 επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Ξεπέρασαν τα 2000 κρούσματα στο Βέλγιο, 37 οι νεκροί

Το Βέλγιο καταγράφει σήμερα 2.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έναντι 1.795 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των θανάτων έκανε άλμα από τους 21 στους 37, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως διευκρινίσθηκε, τα δύο τρίτα των 462 νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, όπου ζει η πλειονότητα του πληθυσμού αυτής της χώρας των 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλά τα θύματα σε Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Τσεχία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν αυξήθηκε κατά 952 μέσα σε μία ημέρα και έφθασε τα 4.840, δήλωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας, με τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια να έχει ανέλθει στους 43.

Στο μεταξύ, αεροπλάνο με προέλευση την Κίνα που μετέφερε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προστατευτικές αναπνευστικές μάσκες για την Τσεχική Δημοκρατία, προσγειώθηκε στην Πράγα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Το αεροπλάνο μεταφέρει 1,1 εκατ. μάσκες FFP2 που θα διανεμηθούν αμέσως σε νοσοκομεία και σε άλλα μέρη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Πράγας που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η Πράγα απέκτησε το υλικό αυτό έναντι περίπου 3 εκατ. δολαρίων, πρόσθεσε.

Η τσεχική κυβέρνηση είχε επικριθεί πρόσφατα για μη επαρκή αποθέματα ιατρικού υλικού, κάτι που ανάγκασε χιλιάδες Τσέχους να φτιάξουν δικές τους μάσκες, αφού οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους.

Τα σχολεία, οι παμπ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι μαζικής συνάθροισης παραμένουν κλειστοί στη Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία μέχρι σήμερα το πρωί είχε 774 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, τρεις ασθενείς που θεραπεύθηκαν και κανέναν θάνατο.

Αύριο, Σάββατο, η κυβέρνηση αναμένει άλλο ένα αεροσκάφος με επιπλέον εκατομμύρια μάσκες και ένα μεγάλο μεταφορικό αεροσκάφος An-124 Ruslan με περισσότερους από 100 τόνους ιατρικού υλικού από την Κίνα.

Ο Χάματσεκ δήλωσε πως αναμένεται ότι τρία αεροσκάφη με ιατρικό υλικό θα φθάνουν από την Κίνα κάθε εβδομάδα στη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων τουλάχιστον.

Ένα αεροσκάφος με 150.000 τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού, επίσης από την Κίνα, είχε προσγειωθεί την Τετάρτη στην Πράγα.

13 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μαυροβούνιο 

Σε 13 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσαν, σήμερα, οι αρμόδιες Αρχές. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι τρία κρούσματα συνδέονται με το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα.

«Αυτό υποδηλώνει το γεγονός ότι δεν συμμορφωνόμασταν με τις οδηγίες για κοινωνική απομόνωση», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπόμπαν Μουγκόσα, προσθέτοντας ότι 4.369 άτομα είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

 Οι αρχές του Μαυροβουνίου έχουν θεσπίσει νέα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με το οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί με αυτοκίνητο περισσότεροι από δύο ενήλικες.

Χθες βράδυ, περίπου 600 υπήκοοι Μαυροβουνίου έφθασαν αεροπορικώς στη χώρα, από τη Ρωσία και τη Βρετανία και σήμερα επιστρέφουν όσοι ήταν στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Όλοι τους θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Ένα από αυτά είναι η καθυστέρηση, για διάστημα 90 ημερών, των πληρωμών δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Στα 69 έφτασε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Εξήντα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, με το επίκεντρο του ιού να βρίσκεται στη Μπάνια Λούκα, όπου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 34 ασθενείς με COVID-19 και περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοιού «αποτυπώνεται» με σημαντικές ζημίες στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μόνο τον Μάρτιο έχουν ακυρωθεί 850.000 κρατήσεις. Για τη μείωση της πίεσης που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλες οι εμπορικές τράπεζες αποφάσισαν την τρίμηνη αναστολή της αποπληρωμής δανείων.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις