Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κανονικότητα το καλοκαίρι «βλέπει» ο Κουρτς

Κουρτς

Την άποψη ότι η κρίση του κορονοϊού “κάθε άλλο παρά έχει περάσει”, εξέφρασε μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας ταυτόχρονα “σταθερά πεπεισμένος” πως, ενόψει των επικείμενων εμβολιασμών, το καλοκαίρι θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Κουρτς αιτιολόγησε την περαιτέρω σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων στην Αυστρία, με την επιβολή ενός “τρίτου lockdown” από τις 26 Δεκεμβρίου, με το γεγονός, όπως είπε, των δραματικά αυξανόμενων αριθμών στις γειτονικές χώρες, για τον λόγο αυτό και η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των αριθμών στην Αυστρία και στη συνέχεια η επικέντρωση στη διενέργεια τεστ, που θα συνεχίσουν να προσφέρονται δωρεάν.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνούντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, χαρακτήρισε το lockdown ως σημαντικό βήμα για να μπορέσει να υπάρξει επιστροφή σε μία αποτελεσματική ανίχνευση επαφών, πριν όμως από αυτό απαιτείται το lockdown για να κατέβουν πιο κάτω οι αριθμοί.

“Αυτό λειτούργησε πάντα, ωστόσο δεν θα είναι εύκολο, και, όπως συμβαίνει συχνά, τα πιο δύσκολα είναι τα τελευταία μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος.

Ο Κουρτς και το νέο σκληρό lockdown

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου, την επιβολή ενός τρίτου “σκληρού lockdown” στην Αυστρία από τις 26 Δεκεμβρίου, αλλά, ταυτόχρονα και την πραγματοποίηση των γιορτών των Χριστουγέννων, όπως προβλεπόταν στους έως τώρα κανονισμούς.

Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου θα ισχύσουν οι χαλαρώσεις που είχαν ανακοινωθεί ήδη την προτελευταία εβδομάδα, ωστόσο, ο καγκελάριος προειδοποίησε πως οι συναντήσεις θα πρέπει να κρατηθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο συμμετοχής προσώπων, ενώ από τις 26 του μήνα τα μέτρα θα σκληρύνουν εκ νέου.

Click4more: Εμβόλιο Pfizer: Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Το νέο “σκληρό lockdown” προβλέπει περιορισμούς εξόδου σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την 17η Ιανουαρίου το λιανεμπόριο, η εστίαση, τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κ.ά.), με τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης επίσης μέχρι τη 17η Ιανουαρίου.

Η πρόγνωση για όλη την Ευρώπη είναι “δραματική” είχε τονίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί για την Αυστρία είναι αυτή τη στιγμή “σταθεροί”, αλλά σε ορισμένα από τα ομόσπονδα κρατίδια είναι εκρηκτικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις