Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κίνα: Φόβοι για «τσουνάμι» θανάτων μετά την αλλαγή πολιτικής και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Κορονοϊός – Κίνα: Φόβοι για «τσουνάμι» θανάτων μετά την αλλαγή πολιτικής και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Κορυφώνονται οι ανησυχίες για εκτόξευση θανάτων από κορονοϊό στην Κίνα. Η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις, ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου παραμένουν χαμηλά.

Το πρόβλημα, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι στην Κίνα, είναι ότι η στάση του Πεκίνου δεν αντανακλά τις μελέτες για τον αντίκτυπο της Omicron και η χώρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για ένα κύμα θανατηφόρων λοιμώξεων από τον Covid που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός «Guardian», η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ηλικιωμένων – μόνο το 40% των άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Σχεδόν κανείς δεν έχει φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις!

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας ήταν αδύναμο ακόμη και πριν από την πανδημία και πλέον έχει σχεδόν καταρρεύσει ύστερα από τρία χρόνια μάχης με τον Covid.

«Στο Χονγκ Κονγκ υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων», δήλωσε ο Martin Hibberd, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, προβλέποντας θανατηφόρο κύμα την προσεχή Άνοιξη.

Οι γιατροί και τα νοσοκομεία της Κίνας κατακλύζονταν το 2020, καθώς η ασθένεια σάρωσε την πόλη Γουχάν στην αρχή της πανδημίας και οι ζοφερές σκηνές εκείνων των πρώτων ημερών θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν ο ιός εκτιναχθεί σε έναν απροστάτευτο πληθυσμό, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι.

Κορονοϊός – Κίνα: Δεν εισάγουν εμβόλια από τη Δύση

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εμβολιασμού που στοχεύει σε ηλικιωμένους πολίτες, αλλά η χώρα χρησιμοποιεί μόνον εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια, τα οποία προστατεύουν λιγότερο αποτελεσματικά από τον Covid από τις δυτικές εναλλακτικές λύσεις.

Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εισάγει εμβόλια ξένης παραγωγής. Αντίθετα, πιέζει για πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ τα κινεζικά εργαστήρια προσπαθούν να ταιριάξουν με τα εμβόλια mRNA που κατασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna – αλλά δεν είχε επιτυχία καμία προσπάθεια.

Ο επικεφαλής εμβολίων του Τζο Μπάιντεν, Ashish Jha, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο χρειάζεται επιλογές εμβολίων «υψηλότερης ποιότητας» για τη διαχείριση του ιού. Χωρίς αυτά, η Κίνα κινδυνεύει να «γλιστρήσει» προς τους κύκλους επικίνδυνων εστιών και αυστηρών ελέγχων που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες το 2020 και το 2021.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις