Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κίνα: Χιλιάδες μηνύματα στον γιατρό που προειδοποίησε πρώτος για την πανδημία πριν 2 χρόνια

Κορονοϊός – Κίνα: Χιλιάδες μηνύματα στον γιατρό που προειδοποίησε πρώτος για την πανδημία πριν 2 χρόνια
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Χιλιάδες ήταν αυτοί που θυμήθηκαν σήμερα Πέμπτη (30.12.2021) τον γιατρό Λι Γουενλιάνγκ από την Κίνα, αυτόν που σήμανε πρώτος τον συναγερμό για τον κορονοϊό COVID-19, όταν ενημερώθηκε σαν σήμερα πριν δύο χρόνια για πιθανά κρούσματα ιού που προκαλεί πνευμονία στην Ουχάν και μοιράστηκε τις πληροφορίες αυτές με άλλους γιατρούς.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019, ο Λι Γουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Ουχάν στην Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2, είδε ιατρική έκθεση που έδειχνε ότι επιβεβαιώθηκαν στην πόλη πιθανά κρούσματα κορονοϊού SARS, όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Weibo.

Στις αρχές Ιανουαρίου, αφού οι πληροφορίες για «κρούσματα SARS» αναρτήθηκαν σε ομάδα WeChat, ο Λι εκλήθη από την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση στο Weibo. Στις 12 Ιανουαρίου, πήγε στο νοσοκομείο, όπου προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο θάνατός του ήρθε σε μια περίοδο οι άνθρωποι ήταν πολύ ανήσυχοι για τον ιό και προκάλεσε θλίψη στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ παράλληλα οι αρχές δέχονταν πυρά για την έλλειψη, όπως θεωρήθηκε, διαφάνειας και τη σκληρή προσέγγιση απέναντι σε μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος όπως ο Λι.

Από τότε έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον τρόπο που η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά οι πολίτες συνέχισαν να αναρτούν μηνύματα στον λογαριασμό του Λι, ειδικά σε επετείους, όπως σήμερα.

«Θα σε θυμόμαστε για πάντα»

«Καλή Χρονιά δρ. Λι, θα σε θυμόμαστε για πάντα», έγραψε ο χρήστης Tdby.

Άλλες αναρτήσεις στον χώρο με τα σχόλια στην πλατφόρμα Weibo, αντίστοιχη του Twitter στην Κίνα, έχουν emojis με κεριά, σύντομες ευχαριστίες, σχόλια για το πόσο γρήγορα πέρασαν δύο χρόνια.

Ο Φανγκ Κετσένγκ, ερευνητής σε θέματα επικοινωνίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ είπε ότι το microblog του Λι στο Weibo έχει γίνει διαδικτυακός τόπος όπου οι άνθρωποι εκφράσουν συναισθήματα που δεν νιώθουν άνετα να κάνουν αλλού.

«Τέτοιου είδους σημεία για να εκφράζεται κανείς ανώνυμα χρειάζονται σε κάθε κοινωνία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή Κίνα», ανέφερε ο ίδιος.

Η ηπειρωτική Κίνα έχει ανακοινώσει 101.683 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 28 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 4.636.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις