Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα αλλά αυξάνονται τα κρούσματα στον κόσμο

Κορονοϊός: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα αλλά αυξάνονται τα κρούσματα στον κόσμο
Reuters

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κορονοϊός με την Ιταλία να είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Απεναντίας τα κρούσματα λιγοστεύουν στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Αναλυτικότερα, ο κορονοϊός “θερίζει”στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και κοντά στην Κίνα, παραδείγματος χάρη στην Νότια Κορέα όπου τα κρούσματα ξεπερνούν τα χίλια.

Στη Γηραιά Ήπειρο και στη Βόρεια Αφρική κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία αλλά και στην Αλγερία.

Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Κορονοϊός – Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν υποκύψει, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για 15ο νεκρό. Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών στη Ρώμη.

Όμως η Γαλλία συνέστησε στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο. Η μητροπολιτική Γαλλία εξάλλου κατέγραψε δύο νέα κρούσματα, μια νεαρή Κινέζα που έφθασε στη χώρα της Ευρώπης από την πατρίδα της κι έναν Γάλλο που είχε ταξιδέψει στην περιοχή του Μιλάνου. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, σύμφωνα με τις αρχές.

Καλώς τον… κορονοϊό

Ένας ασθενής στην Ολλανδία βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ο ασθενής από την πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και πλέον νοσηλεύεται σε καραντίνα.

Πρώτο κρούσμα στη Λιθουανία, όπου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία σε διεθνές επίπεδο.

Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη στη Νιγηρία, το πρώτο στην υποσαχάρια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της πολυπληθέστερης χώρας της ηπείρου. Αυτό το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε την 27η Φεβρουαρίου 2020 είναι το πρώτο που καταγράφεται από την έναρξη της επιδημίας» πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός, διευκρίνισε το ίδιο μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι ελπίδες πως ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί μοιάζουν να εξανεμίζονται, με πολλές χώρες πλέον να επιδιώκουν να δημιουργήσουν απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και εφοδίων και επενδυτές να τρέπονται σε φυγή προς ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω των προβλέψεων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι καταγράφηκε νέο κρούσμα, ένας 25χρονος Ταϊλανδός τουριστικός οδηγός που επέστρεψε πρόσφατα από τη Νότια Κορέα, αυξάνοντας τα κρούσματα σε συνολικά 41.

Από τους ασθενείς, 28 έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους και 13 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Δεν έχει καταγραφεί θάνατος στην Ταϊλάνδη μέχρι σήμερα.

Στο Βιετνάμ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει τα ταξίδια χωρίς ανάγκη για θεωρήσεις διαβατηρίου για τους πολίτες της Νότιας Κορέας, χώρας που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη εστία του COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η πρεσβεία της Νότιας Κορέας στο Ανόι έλαβε ειδοποίηση σχετικά με την απόφαση αυτή της βιετναμικής κυβέρνησης, εξήγησε το Γιονάπ.

Καραντίνες – COVID 19

Δυο ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ένα στο Ίνσμπρουκ (Αυστρία) και ένα στο ισπανικό νησί της Τενερίφης (Κανάρια).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟY, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο “πανδημίας”, επιδημίας διεθνούς εύρους.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ανησυχεί ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του COVID-19. Στην αφρικανική ήπειρο, μετά την Αίγυπτο, καταγράφηκε νέο κρούσμα επίσημα, στην Αλγερία – πρόκειται για έναν Ιταλό που αφίχθη στη χώρα τη 17η Φεβρουαρίου.

Κίνα – Κορονοϊός

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονoϊός – ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο – ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα το προηγούμενο 24ωρο είναι πάντως μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη, όταν καταγράφονταν 433 κρούσματα του COVID-19.

Το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα έφθασε έτσι τα 78.824 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλέον σε 2.788, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης που εγείρει ανησυχίες περί πανδημίας, καταγράφηκαν οι 41 από τους 44 θανάτους. Στην πρωτεύουσά της, την Γουχάν, οι νεκροί ανήλθαν σε 28 χθες Πέμπτη.

Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία, πουθενά περισσότερο από ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κόσμος “απλούστατα δεν είναι έτοιμος” να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε την Τρίτη (25.02.2020) ο Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο.

Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ “μεγαλύτερη κλίμακα” και “πρέπει να γίνει γρήγορα”, πρόσθεσε. Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι “πολύ σοβαρή”, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα χίλια.

Αμερικανοί στρατιώτες στη Νότια Κορέα

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά).

Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα.

Η Νότια Κορέα – η οποία καταμετρούσε 11 νεκρούς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 12 κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες – έχει πλέον μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία του ΠΟΥ πέραν της Κίνας.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.146 (+169) και αργότερα κατά ακόμη 115 στα 1.261. Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, μια πιστή της οποίας μόλυνε εκατοντάδες άλλους ομόθρησκούς της.

Ιράν

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους, με το σύνολο των θυμάτων να ξεπερνά τους 15.· Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό εκτός της Κίνας. Μέχρι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Με φόντο την ένταση ΗΠΑ – Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Ιράν να πει “την αλήθεια” για την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι αμερικανικές αρχές εξάλλου ανακοίνωσαν ότι αναμένουν εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ. Εξάλλου, ένα πρώτο κρούσμα εξακριβώθηκε με εργαστηριακή εξέταση στην Λατινική Αμερική: Πρόκειται για κάτοικο της Βραζιλίας, ο οποίος επέστρεψε από την Ιταλία, όπως μετέδωσε το BBC.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις