Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει την Πέμπτη η Γαλλία για την πανδημία

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει την Πέμπτη η Γαλλία για την πανδημία

Αγριεύει η κατάσταση με την πανδημία στην Ευρώπη και μετά την Αυστρία που έχει επιβάλλει καθολικό lockdown,την Γερμανία που έχει επιβάλλει πολύ σκληρά μέτρα και την Ιταλία με τα τοπικά lockdown, ήρθε η σειρά της Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης –τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους– να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Ατάλ.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας –που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID– είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες, λέει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40.

«Ενώ βλέπουμε σημαντική αύξηση στην πίεση στο υγειονομικό σύστημα τις ερχόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να βυθιστούμε, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού», πρόσθεσε ο Ατάλ.

Έως τώρα η τρίτη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έκαναν ενισχυτική δόση προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις