Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ο Άγιος Βασίλης… στη μάχη του εμβολίου – Μοναδικό σκίτσο των “Times”

σκίτσο
Πηγή εικόνας: thetimes.co.uk

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι… ιδιαίτερα για όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ευχή για τη νέα χρονιά είναι να βρεθεί το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 και αυτό επιθυμεί και ο… Άγιος Βασίλης. Σύμφωνα με το σκίτσο των “Times”, φέτος άλλαξε τις προτεραιότητες του και μαζί με τα ξωτικά του, κλείστηκαν σε ένα εργαστήριο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες δημιουργίας του πολυπόθητου εμβολίου.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από την COVID-19 και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά χαμόγελα στην ανθρωπότητα και μία σειρά από ευρωπαϊκά κράτη προετοιμάζονται να προμηθευτούν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. 

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε πως αναμένει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσχωρήσει σε συμφωνία αγοράς για το εμβόλιο «εντός των επόμενων ημερών». Η Κομισιόν βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές εταιρείες για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του πιθανού εμβολίου, με ενδεχόμενο περαιτέρω προμήθειας άλλων 100 εκατομμυρίων. Ο Γενς Σπαν επισήμανε ότι αναμένει η Γερμανία να προμηθευτεί έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Επανέλαβε όμως ότι δεν αναμένει να είναι διαθέσιμο πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προσθέτοντας πάντως ότι αναμένει πως θα λάβει γρήγορα έγκριση.

Η Ισπανία πάλι θα προμηθευτεί τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού που θα παρασκευαστούν από την φαρμακευτική Pfizer και τον εταίρο της, την BioNTech, στις αρχές του 2021. Αυτό δήλωσε την Τρίτη (10/11) ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια σημειώνοντας ότι η χώρα αρχικά θα προμηθευτεί 20 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για να εμβολιαστούν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσθεσε δε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα γίνει δωρεάν και ότι μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί αρκετοί άνθρωποι ώστε η μάχη κατά της πανδημίας στην Ισπανία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Click4more: Η επόμενη μέρα για το εμβόλιο του κορονοϊού – Οι διαδικασίες και η διάθεσή του

Έτοιμο να ξεκινήσει να παρέχει το νέο εμβόλιο «το συντομότερο δυνατό και με τη μέγιστη ασφάλεια» είναι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ. Οι κλινικές για τον εμβολιασμό θα είναι ανοιχτές επτά ημέρες την εβδομάδα και έχουν δημιουργηθεί κέντρα εμβολιασμού σε χώρους όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, ικανές για να εμβολιαστούν έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι καθώς ο καθένας θα χρειάζεται δύο δόσεις ώστε να είναι αποτελεσματική η δράση του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι πιο ηλικιωμένοι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας, το προσωπικό τους και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά.

Έτοιμη και η Deutsche Post για τη διανομή 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάλληλα προετοιμασμένη για να διανείμει παγκοσμίως το εμβόλιο δήλωσε την Τρίτη (10/11) η γερμανική εταιρεία παγκόσμιων μεταφορών Deutsche Post AG. Η εταιρεία υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της ανάγκης μεταφοράς των σκευασμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Deutsche Post AG διευκρίνισε ότι το δίκτυό της εξυπηρετεί περισσότερους από 180 προορισμούς παγκοσμίως και ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας, όπου ευαίσθητα ιατρικά προϊόντα χρειάζονται αποθήκευση και συσκευασία σε διάφορες θερμοκρασίες. 

«Η διανομή δεν θα αποτύχει εξαιτίας της οργάνωσης της μεταφοράς και αποθήκευσης (logistics)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Φρανκ Απελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις