Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης συνεχίζεται – Αυξάνονται τα κρούσματα στο Ιράν, 6.418 οι νεκροί

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης συνεχίζεται – Αυξάνονται τα κρούσματα στο Ιράν, 6.418 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος το δράμα στο Ιράν με τις αρχές να διαπιστώνουν με ανησυχία μια «ανοδική τάση» στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σήμερα το Ιράν ανακοίνωσε 1.680 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ξεπερνά πλέον τις 100.000.

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία στη Μέση και την Εγγύς Ανατολή.

«Παρατηρούμε μια ανοδική τάση αυτές τις τρεις-τέσσερις τελευταίες ημέρες, κάτι που είναι σημαντικό», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, που μεταδίδεται από την τηλεόραση. Η αύξηση αυτή «οφείλεται στη συμπεριφορά μας, κυρίως κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες αφού ένα μέρος της κοινωνίας προφανώς άλλαξε στάση» απέναντι στις οδηγίες που έχει δώσει η κυβέρνηση για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Εκτός από τα 1.680 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο Τζαχανπούρ ανακοίνωσε επίσης άλλους 78 θανάτους. Συνολικά, στο Ιράν έχουν πεθάνει από την Covid-19 6.418 άνθρωποι.

Την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη, οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν ήταν αντίστοιχα 47, 74 και 63.

Τουλάχιστον 2.735 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Τεχεράνη έχει λάβει διάφορα μέτρα, όμως ποτέ δεν επέβαλε καραντίνα στους πολίτες. Από τις 11 Απριλίου η κυβέρνηση ενέκρινε το σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και από την Δευτέρα επαναλειτουργούν τα τεμένη στο 30% των επαρχιών όπου ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ασθένειας κρίνεται ελάχιστος.

Η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στην αύξηση των μετακινήσεων μεταξύ των διαφόρων πόλεων, είπε ο Τζαχανπούρ.

Οι αριθμοί που ανακοινώνει η κυβέρνηση θεωρούνται υποτιμημένοι από ορισμένους ξένους ειδικούς αλλά και από αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους. Μια κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι κατά 80% μεγαλύτερος, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση βασίζονται αποκλειστικά στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με βαριά συμπτωματολογία. Προειδοποίησε εξάλλου ότι ενδέχεται να σημειωθεί ένα «δεύτερο κύμα» της πανδημίας τον χειμώνα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις