Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί» – Καταρρέουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών (pics)

Κορονοϊός: «Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί» – Καταρρέουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών (pics)
Φωτογραφία Reuters

Πάνω από 14.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Πορτογαλία, με το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει σχεδόν τις 775.000.

Η Πορτογαλία είχε καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο-Απρίλιο, αλλά η νέα χρονιά οδήγησε σε μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας τις υπηρεσίες υγείας και τα γραφεία τελετών στα όριά τους.

Δίπλα σε ένα σφραγισμένο φέρετρο ενός ακόμα θύματος του κορονοϊού στην Πορτογαλία, ο Κάρλος Καρνέιρο, εργαζόμενος σε γραφείο τελετών, έκλαψε καθώς οι συγγενείς αποχαιρέτισαν τον δικό τους άνθρωπο με ένα παραδοσιακό τραγούδι “φάντο”.

Ο Καρνέιρο, 37 ετών, εργάζεται σε γραφείο τελετών εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες βοηθώντας τους ανθρώπους να διαχειριστούν την απώλειά τους, αλλά ποτέ δεν ένιωσε να καταβάλλεται έτσι από την θλίψη και τον φόβο.

 

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο ευσυγκίνητος, με τόσες πολλές διαδοχικές κηδείες», είπε ο Καρνέιρο στο Reuters με σπασμένη φωνή έξω από το αποτεφρωτήριο λίγο μετά την κηδεία της 77χρονης Ματίλντε Φιρμίνο.

«Είναι σκληρό για εμάς. Το νιώθουμε όταν γυρίζουμε σπίτι μας».

Λόγω των κανόνων που ισχύουν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, τα γραφεία τελετών όπως το Funalcoitao του Καρνέιρο κοντά στη Λισαβόνα αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν ολόσωμο προστατευτικό εξοπλισμό, οι σοροί τοποθετούνται μέσα σε λευκούς πλαστικούς σάκους και στη συνέχεια μέσα στο φέρετρο, χωρίς να υποβάλλονται στη σχετική διαδικασία καλλωπισμού.

Οι οικογένειες σπανίως έχουν τη δυνατότητα να δουν τον δικό τους άνθρωπο πριν από την ταφή ή την αποτέφρωση και η κόρη της Φιρμίνο ανησυχούσε κάποια στιγμή εάν ήταν πράγματι η μητέρα της μέσα στο φέρετρο.

Ο Καρνέιρο δήλωσε πως πάντα θέλει να τιμά τις ζωές των νεκρών, αλλά το να μην μπορεί να προσφέρει στις οικογένειες τον αποχαιρετισμό που θέλουν έχει αντίκτυπο και στη δική του ψυχική υγεία.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί….Ο κόσμος κάθεται στον καναπέ του και ανησυχεί για τα νούμερα (του κορονοϊού) αλλά εμείς βλέπουμε ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Πρέπει να διαχειριστούμε το δράμα», είπε ο Καρνέιρο.

Οι ενώσεις του κλάδου έχουν ζητήσει από τις αρχές της Πορτογαλίας να εμβολιάσουν το συντομότερο δυνατόν τους περίπου 5.000 εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις