Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη από Βρετανία μέχρι Ισπανία

Κορονοϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη από Βρετανία μέχρι Ισπανία
Reuters (αρχείο)

Ασταμάτητος ο νέος κορονοϊός στη Γηραιά Ήπειρο που έχει μπει σχεδόν ολόκληρη σε καραντίνα  σε μία τεράστια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των κρουσμάτων εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Κορονοϊός – Βρετανία

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεχθεί επικρίσεις για την ολιγωρία που έχει επιδείξει στη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων κατά του νέου κορονοϊού, ετοιμάζεται να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της και να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις, τη στιγμή που ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο διπλασιάστηκε στη χώρα, με 21 νεκρούς.

Οι 10 νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν αφορούν ομάδες “υψηλού κινδύνου”, δηλαδή ηλικιωμένους ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου ο Κρις Ουίτι, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Η χώρα ξεπέρασε σήμερα το όριο των 1000 κρουσμάτων και καταμετρά πλέον 1.140 επιβεβαιωμένα κρούσματα έναντι 798 χθες. Όμως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας είχε διατυπώσει την εκτίμηση αυτήν την εβδομάδα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται μεταξύ 5000 και 10.000.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.

Εκδηλώσεις όπως το τουρνουά τένις του Ουίμπλεντον, το φεστιβάλ μουσικής του Γκλαστονμπέρι και οι αγώνες ιπποδρομιών του Ρόγιαλ Άσκοτ ενδέχεται να ακυρωθούν, γράφει η Daily Telegraph.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση, που ελπίζει να καθυστερήσει την κορύφωση της επιδημίας για το καλοκαίρι για να απαλύνει το φορτίο από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, συνέστησε στους πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί την προσέγγισή της εξηγώντας ότι το να λάβει δραστικά μέτρα πολύ νωρίς θα αποδυνάμωνε την ικανότητα του πληθυσμού να τα αποδεχθεί στην κορύφωση της κρίσης.

Κορονοϊός – Ολλανδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 155 και ανέρχεται πλέον σε 959, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 12, αφού προστέθηκαν άλλοι δύο θάνατοι από χθες, αναφέρει σε μια ανακοίνωση το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας.

Κορονοϊός – Γερμανία

Το Βερολίνο συνέστησε σήμερα στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία να μπουν από μόνοι τους σε καραντίνα για ένα διάστημα έως και 2 εβδομάδων, προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

“Ειδικά οι ταξιδιώτες και οι σκιέρ που επιστρέφουν από την Ελβετία, την Ιταλία και την Αυστρία θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, έως και 2 εβδομάδες, ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα” έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Έως χθες, η Γερμανία είχε καταγράψει 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 5 θανάτους.

Την ίδια ώρα, το κρατίδιο του Ζάαρλαντ γνωστοποίησε σήμερα ότι διατάσσει το άμεσο κλείσιμο των πισινών, χώρων ψυχαγωγίας παιδιών, νυχτερινών κέντρων, μπαρ και οίκων ανοχής. “Πρέπει να κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση της νόσου κι επομένως την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων” δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Ζάαρλαντ Στέφαν Κόλινγκ.

Το ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων κρατιδίων και ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα έως τις 20 Απριλίου.

Κορονοϊός – Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση θα θέσει τη χώρα υπό περιορισμό από τη Δευτέρα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού, προβλέπεται στο προσχέδιο του επίσημου διατάγματος που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η κυβέρνηση θα πει ότι όλοι οι Ισπανοί θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μονάχα για να αγοράσουν φαγητό, να πάνε στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο ή στη δουλειά και σε έκτακτες περιπτώσεις, αναφέρει το προσχέδιο.

Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περιοριστούν προκειμένου να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες, τα δρομολόγια, εντούτοις, δεν θα ανασταλούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα ελέγχει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών, στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών.

Τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για το σύνολο της χώρας, αναλαμβάνοντες ορισμένες εξουσίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Βάσει του προσχεδίου, τα μέτρα περιορισμού τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα στις 8 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), ενώ όλα τα άλλα μέτρα θα εφαρμοστούν μόλις εκδοθεί το διάταγμα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, που ενδέχεται να αλλάξουν, αναμένονται αργότερα σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις