Κόσμος

Κορονοϊός: Πάνω από 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη σε όλο τον κόσμο

Υπάρχουν περίπου 4.000 παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19 στον κόσμο αυτήν τη στιγμή άρα όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc και της AstraZeneca Plc, προσπαθούν να βελτιώσουν τα εμβόλιά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια στη Βρετανία Νάντιμ Ζαχάουι.

Χιλιάδες παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19 έχουν καταγραφεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, τα οποία δείχνουν να εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τα άλλα.

“Είναι πολύ απίθανο το σημερινό εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό για τα παραλλαγμένα στελέχη, είτε πρόκειται για αυτό του Κεντ, είτε για άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόκληση σοβαρής ασθένειας και της νοσηλείας”, δήλωσε στο Sky News ο Ζαχάουι, αναφερόμενος στο λεγόμενο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στην αγγλική κομητεία του Κεντ.

“Όλες οι εταιρείες παρασκευής, οι Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca και οι άλλες, εξετάζουν πως μπορούν να βελτιώσουν το εμβόλιό τους για να βεβαιωθούν ότι είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος –υπάρχουν περίπου 4.000 παραλλαγμένα στελέχη της COVID αυτήν τη στιγμή στον κόσμο”, πρόσθεσε.

Την ώρα που χιλιάδες παραλλαγμένα στελέχη έχουν προκύψει καθώς ο ιός μεταλλάσσεται κατά την αναπαραγωγή, μόνον μια πολύ μικρή μειονότητα είναι πιθανόν να είναι σημαντική και να αλλάζει τον ιό με αξιοσημείωτο τρόπο, σύμφωνα με την Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

“Έχουμε την μεγαλύτερη βιομηχανία αλληλουχίας γονιδιώματος -έχουμε περίπου το 50% της βιομηχανίας αλληλουχίας γονιδιώματος σε όλον τον κόσμο- και διατηρούμε βιβλιοθήκη με όλα τα παραλλαγμένα στελέχη έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε -είτε το φθινόπωρο είτε πέραν αυτού- σε οποιαδήποτε πρόκληση που μπορεί να παρουσιάσει ο ιός και να παράξουμε το επόμενο εμβόλιο”, σημείωσε ο υπουργός.

Ο νέος κορονοϊός, με την επιστημονική ονομασία SARS-CoV-2, έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.268 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Τζονς Χόπκινς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες
«Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει δεν θα τον περιμένουν και πολλά, μόνο αλιγάτορες και πύθωνες - Αντιδράσεις από τους αντιπάλους του Τραμπ και τους οικολόγους για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος
Αλιγάτορας
1
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί
Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ - Οργή και αντιδράσεις κατά σατιρικού περιοδικού
Πρόκειται για μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται
Το επίμαχο σκίτσο του Μωάμεθ
1