Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 11.000 θάνατοι και πάνω από 250.000 κρούσματα παγκοσμίως

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 11.000 θάνατοι και πάνω από 250.000 κρούσματα  παγκοσμίως

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό… Περισσότερα από 250.000 είναι τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 11.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δεδομένα από επίσημες πηγές.

Τουλάχιστον 256.296 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και από αυτούς οι 11.015 έχουν πεθάνει. Κρούσματα εντοπίστηκαν σε 163 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (80.976 κρούσματα και 3.248 θάνατοι) και την Ιταλία (47.021 κρούσματα και 4.032 θάνατοι). Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σήμερα ότι κατέγραψαν 15.268 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 4.777 κρούσματα σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 51, στους 201. Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις 50 Πολιτείες, την περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Τα στοιχεία των CDC δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκη τα κρούσματα που αναφέρει η κάθε Πολιτεία ξεχωριστά.

Σε 253 έφτασαν τα κρούσματα από τον κορονοϊό στη Ρωσία

Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Ρωσία έφθασε τα 253 άτομα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Σε εννέα περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν 54 νέα κρούσματα, ενώ έως αυτή την στιγμή έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο 12 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Από το 54 νέα κρούσματα τα 33 καταγράφηκαν στην Μόσχα, όπου υπάρχουν συνολικά 131 κρούσματα. Έξι νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Γιακουτία, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αγία Πετρούπολη και τέσσερα στην περιοχή της Σαμάρας, δύο στην περιοχή Κίροφ και δύο στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ και από ένα κρούσμα στις περιοχές της Μόσχας, Ουλιάνοφσκ και Τιουμέν.

Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο αφού ανάρρωσαν επτά άτομα: τέσσερα στην Μόσχα και τρία στην περιοχή Λιπέτσκ. Καθ’ όλη την περίοδο έχουν πάρει εξιτήριο 12 άτομα, εκ των οποίων εννέα Ρώσοι πολίτες, δύο Κινέζοι πολίτες, και ένας Ιταλός πολίτης. Νωρίτερα είχαν πάρει εξιτήριο τρεις Ρώσοι πολίτες από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Το Κέντρο επιχειρήσεων επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των ασθενών με κορονοϊό στην Μόσχα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι άτομα που έφθασαν στην ρωσική πρωτεύουσα από χώρες της Ευρώπης, ενώ μεταξύ των κρουσμάτων είναι και δυο ανήλικοι.

«Μεταξύ των ασθενών είναι δύο ανήλικοι. Ο ένας αφότου αφίχθη από ο εξωτερικό δεν πήγε στο σχολείο, ο δεύτερος πήγαινε στο σχολείο από τις 12 Μαρτίου, και αυτή την στιγμή το σχολείο έχει κλείσει και βρίσκεται σε καραντίνα» αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων στην ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν δεν συζητείται το θέμα να περάσουν οι συνεργάτες της ρωσικής προεδρίας σε τηλεργασία σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS. «Προς το παρόν τέτοιο θέμα δεν τέθηκε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στις 17 Μαρτίου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στην οποία συμμετείχε, είχε προτείνει οι εργοδότες να εξετάσουν το σενάριο να μεταφέρουν σε συνθήκες τηλεργασίας όσοι από του προσωπικό τους έχουν παιδιά.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

Ο δήμαρχος της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, θα επιβάλλει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, αρχής γενομένης από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από την καθολική καραντίνα που εφάρμοσε σε ολόκληρη τη χώρα η γαλλική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, ο Κριστιάν Εστροζί, που διαγνώστηκε και ο ίδιος με τον κορονοϊό, είπε ότι η ένταση της φωταγώγησης στους δρόμους θα αρχίσει να μειώνεται από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Κλειστά τα σύνορα στο Βέλγιο

Το Βέλγιο αποφάσισε σήμερα να κλείσει τα σύνορά του για οποιαδήποτε “μη αναγκαία” μετακίνηση προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πιέτερ Ντε Κρεμ.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά των εμπορευμάτων και η κυκλοφορία των φορτηγών συνεχίζει να επιτρέπεται, όπως και η επιστροφή από το εξωτερικό Βέλγων πολιτών, διευκρίνισε ο υπουργός. Η απόφαση, υπογράμμισε ο υπουργός, λήφθηκε έπειτα από “εντατικές επαφές” με τις πέντε ενδιαφερόμενες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Βρετανία.

Κατεβάζει ρολά το αεροδρόμιο του Σαρλερουά

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά στο Βέλγιο θα αναστείλει όλη την εμπορική κυκλοφορία από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης και έως τις 5 Απριλίου, λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων και του κλεισίματος των συνόρων που αποφασίστηκαν στην Ευρώπη σε σχέση με την κρίση του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των ‘No Shows’, δηλαδή των επιβατών που δεν εμφανίζονται στην επιβίβαση, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Από έναν αρχικό μέσο όρο 20% το ποσοστό των απόντων ανέβηκε σήμερα σχεδόν στο 90%», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του αεροδρομίου.

 

Με ετήσια κυκλοφορία 8,2 εκατομμυρίων επιβατών, το αεροδρόμιο του Σαρλερουά είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο του Βελγίου έπειτα από εκείνο των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ, το οποίο εκμεταλλεύεται η Brussels Airport.

«Το αεροδρόμιο θα κλείσει την πρόσβαση στις υποδομές του για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρίες από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 (στις 23:59 τοπική ώρα, 00:20 της Τετάρτης, 25 Μαρτίου, ώρα Ελλάδας) και έως τις 5 Απριλίου 2020, με το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αεροδρομίου.

«Το κλείσιμο αυτό δεν εφαρμόζεται παρ΄όλ΄αυτά πλήρως στις πτήσεις συντήρησης, τις κρατικές και τις υγειονομικές πτήσεις», υπογραμμίζει.

Πολλές αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο Σαρλερουά και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ έχουν αναστείλει ήδη τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Στο Ζάβεντεμ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Brussels Airport, μόνο το ένα τρίτο των 533 πτήσεων που είχαν αρχικά προβλεφθεί πραγματοποιήθηκε χθες και τα μέτρα προσωρινής οικονομικής ανεργίας θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, ένα μέτρο που είχε προαναγγείλει στις αρχές της εβδομάδας.

Με την απόφαση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικών μασκών, αναπνευστικών συσκευών και άλλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ενεργοποιεί τώρα τον νόμο αυτόν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι οι Πολιτείες θα έχουν τις μάσκες και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν τον ιό. Ο νόμος αυτός ανάγεται στην εποχή του Πολέμου της Κορέας, τη δεκαετία του 1950 και δίνει στον πρόεδρο ευρύτερες εξουσίες ώστε να «επιταχύνει και να επεκτείνει τον εφοδιασμό» από τις αμερικανικές βιομηχανίες προς τον στρατό και τα προγράμματα εσωτερικής ασφάλειας, ενέργειας και διαστήματος.

Αναφερόμενος στη λήψη περισσότερων μέτρων, ο Τραμπ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να κηρυχθεί όλη η χώρα σε καραντίνα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό, όπως έχει ήδη γίνει και με τον Καναδά. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι θα επικαλεστεί έναν νόμο για τη δημόσια υγεία ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να μπαίνουν παράνομα στα σύνορα, τονίζοντας ότι η παράτυπη μετανάστευση «απειλεί να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι ΗΠΑ και Μεξικό αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα μη αναγκαία ταξίδια στα σύνορά τους, ενώ ο Τσαντ Γουλφ, που είναι αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά το «νόμιμο εμπόριο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις