Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στο Ιράκ! Απελευθερώνει 54.000 κρατούμενους το Ιράν

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στο Ιράκ! Απελευθερώνει 54.000 κρατούμενους το Ιράν

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα κορονοϊού σημειώθηκε στο Ιράκ, με το θύμα να είναι ένας άνδρας 70 χρονών.

Ο ηλικιωμένος πέθανε στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στο κουρδικό Ιράκ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης υγείας της επαρχίας.

Το Ιράκ, γειτονική χώρα του Ιράν, μιας από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό μετά την Κίνα, έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 31 κρούσματα.

Οι αρχές φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδημία στις ιερές πόλεις των σιιτών, όπου συγκεντρώνονται εκατομμύρια πιστοί για προσκύνημα, προερχόμενοι κυρίως από το Ιράν.

Ελευθερώνει 54.000 κρατούμενους το Ιράν

Παράλληλα το Ιράν, στο οποίο τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κοροναϊό σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, απελευθέρωσε προσωρινά περισσότερους από 54.000 κρατούμενους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση της νόσου στις φυλακές της χώρας, στις οποίες υπάρχει υπερπληθυσμός, σύμφωνα με το BBC.

Στους εγκλείστους επετράπη να βγουν από την φυλακή αφού εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στο τεστ για τον νέο κοροναϊό και αφού κατέβαλαν εγγύηση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Στους κρατούμενους για θέματα ασφαλείας που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια κάθειρξης δεν θα επιτραπεί να βγουν από τη φυλακή, πρόσθεσε.

click4more: Κορονοϊός: Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα

Την ίδια ώρα σύμφωνα με Βρετανίδα βουλευτή που επικαλείται το BBC, η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται φυλακισμένη στο Ιράν, μπορεί να αφεθεί ελεύθερη σύντομα.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Τούλιπ Σίντικ, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία δήλωσε ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ “μπορεί να αφεθεί ελεύθερη παίρνοντας άδεια απουσίας σήμερα ή αύριο”.

Ο σύζυγός της δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει πως η σύζυγός του προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό στην φυλακή και ότι οι αρχές αρνούνται να της κάνουν εξετάσεις.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Εσμαϊλί υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ επικοινώνησε στη συνέχεια με την οικογένειά της και “τους είπε ότι είναι καλά στην υγεία της”.

Στη Ναζανίν επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών το 2016 στο Ιράν μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία αρνείται.

Λεμέρ: Ελπίζω ότι το Eurogroup θα πάρει μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το Eurogroup, το οποίο θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη για τον αντίκτυπο του κοροναϊού, θα θέσει «στο τραπέζι» την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική στήριξη.

«Εύχομαι να θέσουμε στο τραπέζι την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε το δημοσιονομικό εργαλείο εάν αντιληφθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης πλήττεται πραγματικά σοβαρά», δήλωσε ο υπουργός στο BFM Business μερικές ώρες πριν τη σύγκληση του Eurogroup.

«Το καλύτερο όπλο σήμερα δεν είναι η νομισματική πολιτική», δήλωσε.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική τόνωση αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η G7, η Ομάδα των 7 πλουσιότερων οικονομιών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία).

«Ελπίζω ότι αυτό το εργαλείο θα υπάρχει στη σημερινή ανακοίνωση του Eurogroup», πρόσθεσε ο Λεμέρ. «Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση αφορά αυτό», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν απαραίτητα να συμπεριλάβουν αυτή την αναφορά στο κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνεδρίασή τους.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι διεθνείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, καθώς και χώρες όπως η Γαλλία καλούν επανειλημμένα τη Γερμανία να προχωρήσει σε δημοσιονομική τόνωση προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις