Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός σε αεροδρόμια και πλοία με μάσκες και καραντίνες από Βαλκάνια μέχρι Καραϊβική

Κορονοϊός σε αεροδρόμια και πλοία με μάσκες και καραντίνες από Βαλκάνια μέχρι Καραϊβική
Reuters (αρχείο)

Κορονοϊός εδώ, κορονοϊός εκεί, κορονοϊός παντού! Παγκόσμιος συναγερμός για τον πανδημικό ιό με έκτακτα μέτρα σε εκατοντάδες χώρες στα οποία πρωταγωνιστεί ο Covid – 19.

Στη Μαρτινίκα, ένα μέλος του πληρώματος κι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας “Costa”, που έχει τεθεί σε καραντίνα στα ανοικτά του νησιού, έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε πέντε ασθενείς επιβάτες πάνω στο πλοίο “Costa Magica”, το οποίο παρέμεινε όλη την ημέρα την Πέμπτη (12.03.2020) αγκυροβολημένο έξι χιλιόμετρα από τις ακτές αυτού του νησιού των Γαλλικών Αντιλλών.

Οι αρχές της Μαρτινίκας αποφάσισαν να τεθεί σε καραντίνα το πλοίο, που ανήκει σε θυγατρική μιας μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ ειδικευμένης στις κρουαζιέρες, ενώ επρόκειτο να κάνει σταθμό στη Φορ ντε Φρανς, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, διότι υπήρχαν υποψίες πως επέβαιναν σε αυτό φορείς του κορονοϊού.

Οι 2.303 επιβάτες παρέμεναν σε καραντίνα και ήλπιζαν να αρχίσουν να αποβιβάζονται την Παρασκευή (13.03.2020).

Κορονοϊός – Ινδονησία

Οι αρχές της Ινδονησίας θα απαγορεύσουν προσωρινά να εξάγονται χειρουργικές μάσκες για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Αγκούς Σουπαρμάντο, την Παρασκευή (13.03.2020).

“Θα εκδώσουμε προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής προϊόντων όπως είναι οι μάσκες, για να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση”, τόνισε ο Σουπαρμάντο σε δημοσιογράφους.

Η απαγόρευση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι η προσφορά καλύπτεται, πρόσθεσε.

Οι τιμές λιανικής έχουν αυξηθεί αλματωδώς σε πολλές περιοχές της Ινδονησίας, καθώς οι πολίτες αποθηκεύουν προμήθειες και είδη προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, λόγω του κλίματος ανησυχίας για την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Κορονοϊός – Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα αρνείται από την προσεχή Δευτέρα (16.03.2020) την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Ασίας.

Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Κορονοϊός – Παραγουάη

Η κυβέρνηση της Παραγουάης ανέστειλε από την Παρασκευή (13.03.2020) και σε πρώτη φάση ως την 26η Μαρτίου όλες τις απευθείας πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έξι κρούσματα του οποίου καταγράφονται στην επικράτειά της.

“Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε περιφερειακό επίπεδο”, ώστε να “μη γίνονται πλέον πτήσεις προς την ήπειρό μας από την Ευρώπη”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της παραγουανής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, ο Έντγκαρ Μελγαρέχο.

Αναφερόταν σε παρόμοια μέτρα που επέβαλαν άλλες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (σ.σ. Αργεντινή, Βολιβία) και αυτή των ΗΠΑ.

Η απόφαση της παραγουανής κυβέρνησης θα πλήξει κυρίως την Air Europa, τη μοναδική αεροπορική εταιρεία που συνδέει τη χώρα με την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το δρομολόγιο Ασουνσιόν – Μαδρίτη.

Ο Μελγαρέχο τόνισε ότι η διάρκεια του μέτρου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Χούλιο Ματσολένι ανακοίνωσε τον εντοπισμό του έκτου κρούσματος στην Παραγουάη.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν το κλείσιμο των συνόρων, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά εάν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν.

Κορονοϊός – Βαλκάνια

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών.

Επίσης, θα επιβληθεί απαγόρευση για τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και θα αποφευχθεί η είσοδος ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Στη Σλοβενία, όπου κηρύχθηκε επιδημία, έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα κορονοϊού και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την ταχύτητα μετάδοσης του Covid-19.

Δεδομένου ότι αρκετοί γιατροί πιστεύεται ότι έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο καθεστώς εργασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορονοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2020.

Κορονοϊός – Κίνα

Από αυτήν την Κυριακή (15.03.2020) αρχίζουν και πάλι, οι κρουαζιέρες στον ποταμό Χουανγκπού της Σανγκάης.

Σε ημερήσια βάση θα πραγματοποιούνται τέσσερις κρουαζιέρες καθημερινά για την πρώτη εβδομάδα και μέχρι την 22α Μαρτίου.

Το πρόγραμμα θα αναπροσαρμοστεί αργότερα, αναλόγως της ζήτησης, ενώ η κάθε κρουαζιέρα θα πραγματοποιείται με το μισό αριθμό επιβατών, σε σύγκριση με τον αριθμό των πριν την εκδήλωση του κορονοϊού.

Οι ταξιδιώτες θα ελέγχονται για τη θερμοκρασία του σώματος τους, ενώ θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις