Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Σε καραντίνα στην Κίνα οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ – Με τηλεδιασκέψεις ξεκινά η έρευνα για την πανδημία (pics)

Κορονοϊός: Σε καραντίνα στην Κίνα οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ – Με τηλεδιασκέψεις ξεκινά η έρευνα για την πανδημία (pics)
Φωτογραφία Reuters

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ερευνά για την πηγή προέλευσης της COVID-19, θα αρχίσει σήμερα με τηλεδιασκέψεις με Κινέζους τις έρευνές της ενόσω βρίσκεται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην πόλη Ουχάν. Η άφιξη της ομάδας του ΠΟΥ συνέπεσε με τον συναγερμό στην Κίνα για μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού στο βορειοανατολικό της τμήμα.

Η άφιξη των ειδικών του ΠΟΥ στην πόλη αυτή στην κεντρική Κίνα χθες, Πέμπτη, διαταράχθηκε από την απουσία δύο μελών της που δεν μετέβησαν εκεί και παρέμειναν στην Σιγκαπούρη για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τους, καθώς δεν ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα τεστ αντισωμάτων στα οποία υποβλήθηκαν. Το ένα από αυτά τα δύο μέλη της ομάδας είχε έκτοτε αρνητικό αποτέλεσμα σε επαναληπτικό τεστ στο οποίο υπεβλήθη και το θέμα της μετάβασής τους στην Κίνα ρυθμίζεται, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η ομάδα τηρεί τώρα την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών και έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση από τους οικοδεσπότες μας. Η δουλειά ξεκινάει σήμερα, την 1η ημέρα, με τηλεδιασκέψεις με την ομάδα της Κίνας”, αναφέρει σε μήνυμά του ο Πίτερ Ντάσζακ, ένας ζωολόγος.

Οι αρχές έκλεισαν τον χώρο στάθμευσης και το δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει η ομάδα και προσωπικό ασφαλείας φυλάει την είσοδό του.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος της COVID-19 πριν από έναν χρόνο, έχουν ζητήσει μια “διαφανή” έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ και έχουν επικρίνει τους όρους της επίσκεψής της στην Ουχάν, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο στάδιο της έρευνας.

Ο Ντόμινικ Ντουάιερ, ένας Αυστραλός ιολόγος της ομάδας, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να κρατήσουν μακριά την πολιτική γύρω από το ταξίδι αυτό.

“Πάντα υπάρχουν πολιτικά θέματα γύρω από τέτοιου είδους σενάρια, αλλά ένα από τα πράγματα που μας έχει δείξει η COVID-19 είναι ότι όταν έχεις καλή επιστημονική έρευνα τότε προβαίνεις σε ενημέρωση της πολιτικής”, σημείωσε.

“Αυτό που θες είναι να καλύψεις το επιστημονικό κενό με απαντήσεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες και ως εκ τούτου μάλλον πιο συνετές αποφάσεις”, πρόσθεσε.

Click4more: Ο εφιάλτης του κορονοϊού επέστρεψε στην Κίνα: Τα περισσότερα κρούσματα σε 24 ώρες μετά από δέκα μήνες

Ο Ντουάιερ διευκρίνισε ότι το δρομολόγιο του υπόλοιπου ταξιδιού της ομάδας δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί, αλλά ελπίζει να επισκεφθεί ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία και την αγορά στην οποία εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους στα τέλη του 2019.

“Η κατανόηση του φυσικού τρόπου λειτουργίας (των αγορών) βλέποντάς τις είναι βοηθητικό διότι προσπαθούμε να βρούμε πως μπορεί να εισήλθαν ιοί στην αγορά από έξω (…) και να εξαπλώθηκαν μέσα στην αγορά, ή τμήματα της αγοράς και μετά να εξαπλώθηκαν στην κοινότητα”, σημείωσε.

Δείτε φωτογραφίες:

Στην ομάδα του ΠΟΥ δεν επιτρέπονται οι επαφές όσο καιρό βρίσκεται σε καραντίνα και ως εκ τούτου θα διεξάγει όλες τις συνομιλίες της μέσω τηλεδιασκέψεων.

“Θα γίνονται από το δωμάτιο για δύο εβδομάδες”, σημείωσε ο Ντουάιερ. “Τα δωμάτια είναι μεγάλα και έδωσαν σε όλους εξοπλισμό για άσκηση και μας παραδίδονται γεύματα”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σε εκείνον έχουν δοθεί κάποια βάρη, ένα σκοινάκι και ένα χαλάκι για γιόγκα.

Στο ένα από τα δύο μέλη της αποστολής που δεν έχουν μεταβεί ακόμη στην Ουχάν, το οποίο είναι από τη Βρετανία, θα επιτραπεί να ταξιδέψει στην Κίνα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ αντισωμάτων στο οποίο υπεβλήθη, δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν.

Το άλλο μέλος, που είναι από το Σουδάν, εξακολουθεί να βγαίνει θετικός σε τεστ αντισωμάτων, σημείωσε.

“Θα παραμείνουμε σε επαφή με τον ΠΟΥ για τα θέματα αυτά”, κατέληξε ο Τσάο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι 15 επιστήμονες, που απαρτίζουν την ομάδα αυτή, είχαν υποβληθεί όλοι σε εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, οι οποίες βγήκαν αρνητικές, προτού αναχωρήσουν από τις χώρες τους, και υποβλήθηκαν εκ νέου σε εξετάσεις στην Σιγκαπούρη, όπου και πάλι τα αποτελέσματα των τεστ όλων ήταν αρνητικά.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δύο μέλη της ομάδας βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στην COVID-19 και ότι υποβάλλονταν σε περαιτέρω εξετάσεις στην Σιγκαπούρη, ενώ οι υπόλοιποι 13 εμπειρογνώμονες μετέβησαν χθες στην Ουχάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις