Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός στον κόσμο: 86 οι νεκροί στην Ελβετία, ελαφρά μείωση κρουσμάτων στη Γερμανία

Κορονοϊός στον κόσμο: 86 οι νεκροί στην Ελβετία, ελαφρά μείωση κρουσμάτων στη Γερμανία

Ο κορονοϊός συνεχίζει να χτυπά όλο τον πλανήτη με τις χώρες να καταλάβουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Στην  Ελβετία οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφτασαν τους 86 την ώρα που η Γερμανία δείχνει μια να έχει μια ελαφρά επιβράδυνση για την εξάπλωση του ιού. Στην Αυστρία θα γίνονται 15.000 τεστ, ενώ στην Αίγυπτο επιβλήθηκε το μέτρο της μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ελαφρά επιβράδυνση της εξάπλωσης για δεύτερη μέρα στη Γερμανία

Ελαφρά επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Γερμανία υποδεικνύουν τα σημερινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο εξαγωγής «πρόωρων συμπερασμάτων».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, έχουν φθάσει σήμερα τα 30.174, ενώ 132 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19, με το ποσοστό θνητότητας να ανέρχεται σε 0,4%. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, ο Λόταρ Βίλερ, τόνισε πάντως ότι είναι ακόμη ασαφές αν αυτή η τάση, που καταγράφεται τις δύο τελευταίες ημέρες, θα σταθεροποιηθεί, αλλά έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών. Επιφυλάχθηκε δε να απαντήσει αύριο, εάν η επιδημιολογική καμπύλη εξομαλύνεται πλέον συστηματικά.

Ενθαρρυντικά πάντως είναι και τα στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς οι οποίοι έχουν αποθεραπευθεί και ξεπερνούν πλέον τις 3000.

86 θάνατοι και πάνω από τα 8.800 τα κρούσματα στην Ελβετία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία αυξήθηκε στα 8.836 μέχρι σήμερα το μεσημέρι, από 8.060 που είχαν καταγραφεί χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 86 από 66.

Στα 495 έφτασαν τα κρούσματα στη Ρωσία

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο κατά 57 άτομα φθάνοντας από τα 438 στα 495 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν αναρρώσει 22 άτομα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο ακόμη πέντε άτομα.

 

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν καταγραφεί 57 νέα κρούσματα σε 14 περιφέρειες της Ρωσίας.

Στη Μόσχα έχουν καταγραφεί τα 28 από τα 57 νέα κρούσματα. O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα έχει φθάσει τα 290.

Το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανέφερε επίσης ότι και τα 57 νέα κρούσματα αφορούν άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν σήμερα είναι μικρότερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα ( 71 κρούσματα). Επίσης οι ασθενείς που ανέρρωσαν ήσαν περισσότεροι σήμερα, καθώς χθες είχε πάρει εξιτήριο μόνο ένα άτομο.

Η Μπάνια Λούκα επίκεντρο του κορονοϊού στην Βοσνία

 Δεκατρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ασθενών με Covid-19 σε 150 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας.

 Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού εντοπίζεται στην Μπάνια Λούκα (71 σε σύνολο 150). Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα. Ένας ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Μπάνια Λούκα με μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Μερική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αίγυπτο

Την επιβολή μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο και για δύο εβδομάδες, από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., επιβάλλει πλέον η Αίγυπτος σε όλη την επικράτειά της για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

Στη διάρκεια αυτών των ένδεκα νυκτερινών ωρών θα απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς.

A woman wearing a protective face mask walks in a market at Eminonu neighbourhood during the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), in Istanbul, Turkey, March 23, 2020. REUTERS/Umit Bektas

Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις που θα ξεκινάνε από πρόστιμο 4.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 222 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι ποινές φυλάκισης.

Επίσης στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνεται το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων (malls) τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Τις καθημερινές, τα εν λόγω καταστήματα θα κλείνουν από τις 5 το απόγευμα. Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα αρτοποιεία.

Παράλληλα όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες περιορίζουν δραστικά τη λειτουργία τους, εκτός από αυτές που αφορούν την υγεία των πολιτών.

Μέχρι και 15.000 τεστ κορονοϊού στην ημέρα στην Αυστρία 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης του νέου κορονοϊού μέχρι και σε 15.000 την ημέρα, τόνισε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

“Ο σημαντικότερος στόχος είναι : τεστ, τεστ, τεστ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και τους υπουργούς Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Ο ίδιος ζήτησε από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και από τον υπουργό Υγείας να κάνουν τα πάντα για να αυξηθούν οι δυνατότητες για τεστ, “τα οποία θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε σε περίπου 15.000 ημερησίως”, ενώ θα εφαρμοστούν και τα “γρήγορα τεστ” ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, μπορεί αυτά τα “γρήγορα τεστ” να μην είναι της ίδιας ποιότητας, ωστόσο αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα “για να μπορούμε να κάνουμε τεστ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και όχι μόνον σε λίγους”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις