Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα – Ο φόβος των επιστημόνων

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα – Ο φόβος των επιστημόνων

Η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, με την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Κομισιόν για τον κορονοϊό να αποφασίζει το απόγευμα της Τρίτης (03.01.2023) την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. 

Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη (04.01.2023) στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Ήδη αρκετές χώρες είχαν επιβάλλει τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα. Ανάμεσα σε αυτές οι ΗΠΑ και η Βρετανία καθώς και αρκετές από την Ευρωπαική Ένωση, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Περιορισμούς έχουν επιβάλλει επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα χαρακτηρίζει παράλογους τους περιορισμούς που της επιβάλλονται και κάνει λόγο για αντίμετρα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Κίνα δήλωσε πως «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Ανησυχία στην ελληνική επιστημονική κοινότητα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα ότι «υπάρχει φόβος, διότι όταν υπάρχουν πολλά κρούσματα είναι υψηλή η πιθανότητα να γίνουν νέες μεταλλάξεις και κάποιες από αυτές να επικρατήσουν και να κάνουν νέα στελέχη. Δυστυχώς οι Κινέζοι δεν μας έχουν δώσει αναλυτικά στοιχεία και στηριζόμαστε κυρίως στην ιχνηλάτηση που θα κάνουμε στα αεροδρόμια της Αμερικής και της Ευρώπης, που θα έρθουν Κινέζοι τουρίστες, ώστε να καταλάβουμε τι στελέχη κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα». 

Και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι είμαστε αρκετά θωρακισμένοι. Δεν κινδυνεύουμε από Κινέζους που μπορεί να νοσούν και να έρθουν, αλλά να γίνει εκεί (σ.σ. στην Κίνα) ένα εκκολαπτήριο για νέα στελέχη που πιθανόν να είναι πιο μεταδοτικά. Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη, αλλά δίνει 130 – 150 νεκρούς κάθε εβδομάδα. Αυτό το νούμερο μπορούμε να το μειώσουμε πολύ αν οι ευπαθείς ομάδες εμβολιαστούν». 

Μόσιαλος: Ο κορονοϊός δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη η έξαρση στην Κίνα, εξήγησε: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμμένοι στον κορονοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ακόμα ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη.

«Θα το πω απλά: ο κορονοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι όχι, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος».

Επίσης, ο καθηγητής παρέθεσε ένα ακόμα θέμα που πρέπει να δούμε στην Ευρώπη: αυτό του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα “κοκτέιλ” παραλλαγών του ιού. Επομένως, δεν θα έχουν πρόβλημα, εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα λόγω των τουριστών που συρρέουν από την Κίνα, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του ιού. Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη», κατέληξε ο καθηγητής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις