Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Συνεχίζει να “θερίζει” την Λατινική Αμερική – Χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες θάνατοι

Κορονοϊός: Συνεχίζει να “θερίζει” την Λατινική Αμερική – Χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες θάνατοι

Χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θάνατοι είναι ο απολογισμός του κορονοϊού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για ακόμα ένα 24ωρο.

Στην Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.468 κρούσματα, ενώ 272 άνθρωποι πέθαναν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φτασει ως αυτό το στάδιο τους 172.833 νεκρούς επί συνόλου 6.314.740 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: 196 νέοι θάνατοι

Στο Μεξικό ανακοινώθηκαν άλλα 6.388 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 196 θάνατοι. Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 105.655 νεκρούς και 1.107.071 κρούσματα.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται σε δομές υγείας, ενώ γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Άλλα 5.000 κρούσματα στην Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.432 κρούσματα ενώ 151 ασθενείς πέθαναν.

38.473 νεκρούς επί συνόλου 1.418.807 μολύνσεων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Σάντα Φε (1.004), ενώ την ακολούθησε η επαρχία Μπουένος Άιρες (868). Στην πρωτεύουσα της χώρας επιβεβαιώθηκαν 217 νέες μολύνσεις.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε την Παρασκευή τα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση δύο πόλεις στον νότο. Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη» την υγειονομική κρίση.

Κολομβία: 8.763 νέα κρούσματα

Στην Κολομβία ανακοινώθηκαν άλλα 8.763 κρούσματα και άλλοι 183 θάνατοι.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 36.584 νεκρούς επί συνόλου 1.308.736 μολύνσεων από τον Μάρτιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Άρση των περιορισμών στην Βολιβία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και πολιτικές συγκεντρώσεις, που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Πήραμε την απόφαση να αρχίσουμε να επιτρέπουμε εκ νέου πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές και πολιτικές δραστηριότητες» και συγκεντρώσεις, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο καρδιολόγος Έντγκαρ Πόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση «θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις επαρχίες και τους δήμους για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας», ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων, που εκτιμάται ότι απειλείται να εκδηλωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, διευκρίνισε.

Οι αρχές ελπίζουν όμως ότι η χώρα θα έχει πλέον αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Ως εδώ η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους από το σύνολο των 144.000 που προσβλήθηκαν.

Τον Μάρτιο, η μεταβατική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που προοδευτικά χαλάρωσαν. Όμως εξακολουθεί να εφαρμόζεται η απαγόρευση των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των αθλητικών συναντήσεων και των γαστρονομικών υπηρεσιών, με εξαιρέσεις.

Η απόφαση να επιτραπεί να γίνονται πολιτικές συγκεντρώσεις ανακοινώθηκε ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών και των δημάρχων, τον Μάρτιο του 2021.

Η χώρα των Άνδεων διατηρεί μέχρι στιγμής κλειστά τα σύνορά της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις