Κυριακή, 19 Μαΐ
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τεστ σε 26 εκατ. κατοίκους της Σανγκάης με τη βοήθεια του στρατού

Κορονοϊός: Τεστ σε 26 εκατ. κατοίκους της Σανγκάης με τη βοήθεια του στρατού

Στρατός και χιλιάδες υγειονομικοί αναμένεται να βοηθήσουν τις αρχές της Κίνας να πραγματοποιήσει τεστ κορονοϊού σε εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάης. Συγκεκριμένα, η Κίνα θέλει να πραγματοποιήσει τεστ σε 26 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται και σήμερα, ενώ η χώρα προβαίνει σε μια από τις μεγαλύτερες ποτέ ανταποκρίσεις της στη δημόσια υγεία.

Ορισμένοι κάτοικοι ξύπνησαν στη Σανγκάη πριν από την αυγή για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ κορονοϊού από υγειονομικούς με στολές στα συγκροτήματα κατοικιών στα οποία διαμένουν, πολλοί σχηματίζοντας ουρά με τις πιτζάμες τους, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση των δύο μέτρων.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός απέστειλε την Κυριακή, ιατρικό προσωπικό άνω των 2.000 προσώπων από όλο τον στρατό, το ναυτικό και τις κοινές δυνάμεις υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Σανγκάη, έγραψε εφημερίδα των ενόπλων δυνάμεων.

Περισσότεροι από 10.000 υγειονομικοί από επαρχίες, όπως η Τζιανγκσού, η Τζεζιάνγκ και το Πεκίνο έφτασαν στην Σανγκάη, σύμφωνα με πληροφορίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τους έδειξαν να φτάνουν φορτωμένοι με βαλίτσες με τρένα υψηλής ταχύτητας και αεροσκάφη.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανταπόκριση της Κίνας για τη δημόσια υγεία μετά την αντιμετώπιση του αρχικού ξεσπάσματος της COVID-19 στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019. Το Κρατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αποστείλει τότε ιατρικό προσωπικό άνω των 4.000 στην επαρχία Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Ουχάν.

Η Σανγκάη, η οποία άρχισε να τηρεί lockdown σε δύο στάδια στις 28 Μαρτίου το οποίο διευρύνθηκε ώστε να περιορίσει σχεδόν όλους τους κατοίκους στα σπίτια τους, ανακοίνωσε 8.581 ασυμπτωματικά κρούσματα νέου κορονοϊού και 425 συμπτωματικά για τις 3 Απριλίου. Επίσης ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν self-test χθες, Κυριακή.

Αν και το ξέσπασμα αυτό είναι μικρό για τα παγκόσμια πρότυπα, η πόλη αυτή αποτελεί ένα τεστ για την στρατηγική της Κίνας που στοχεύει στην εξάλειψη του ιού, με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα όλων των θετικών κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Η κινητοποίηση αυτή γίνεται στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας παραμονή της ημερομηνίας κατά την οποία η Σανγκάη είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα άρει το λοκντάουν στην πόλη.

Η χώρα έχει 12.400 ιδρύματα που μπορούν να αναλύσουν τεστ από έως και 900 εκατομμύρια ανθρώπους ημερησίως, δήλωσε υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος τον περασμένο μήνα.

Η Κίνα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο μια πρακτική συλλογικής ανάλυσης τεστ, μια διαδικασία κατά την οποία αναμιγνύονται έως και 20 δείγματα επιχρίσματος για ταχύτερη επεξεργασία.

Η πόλη, η οποία έχει μετατρέψει επίσης πολλά νοσοκομεία, γυμναστήρια, συγκροτήματα διαμερισμάτων και άλλα μέρη σε κεντρικούς τόπους καραντίνας, συμπεριλαμβανομένου του εκθεσιακού κέντρου Shanghai New International Expo Center, χωρητικότητας έως και 15.000 ασθενών.

Σήμερα ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι έλαβαν τα αποτελέσματα των τεστ τους στην προσωπική τους εφαρμογή υγείας λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες αφότου τους πήραν δείγμα το πρωί. Ωστόσο σε άλλα μέρη της πόλης κάποιοι είπαν ότι δεν είχαν λάβει ακόμη ειδοποίηση για το πότε θα γίνουν τα τεστ τους.

Ανησυχία για τα παιδιά που χωρίζονται από τους γονείς

Η αύξηση της κρατικής υποστήριξης για την Σανγκάη έρχεται την ώρα που η πόλη πιέζεται υπό τις απαιτήσεις της στρατηγικής “δυναμικής εκκαθάρισης” της χώρας, με κάποιους κατοίκους να διαμαρτύρονται για ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας, όπως και για δυσκολίες στην εξασφάλιση τροφίμων και βασικής ιατρικής βοήθειας.

Ορισμένοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις πολιτικές που ακολουθούνται, διερωτώμενοι γιατί τα παιδιά που είναι θετικά στον νέο κορονοϊό χωρίζονται από τους γονείς τους και γιατί ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό, που αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων της Σανγκάης, δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους.

Σήμερα η αξιωματούχος της πόλης Γου Τσιανγιού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα παιδιά μπορούν να συνοδευτούν από τους γονείς τους, αν αυτοί έχουν επίσης προσβληθεί, αλλά θα πρέπει να χωρίζονται αν αυτοί δεν έχουν προσβληθεί, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές τελούν υπό βελτίωση.

Κάτοικος της Σανγκάης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δήλωσε στο Reuters ότι μεταφέρθηκε σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας χθες, Κυριακή, το βράδυ αφότου ανέφερε θετικό αποτέλεσμα σε self test πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα.

Άλλο τεστ αντιγόνου που έκανε την Κυριακή έδειξε ότι δεν είναι πλέον προσβεβλημένος από τον ιό, αλλά οι αρχές επέμειναν να τον στείλουν για καραντίνα σε διαμέρισμα, στο οποίο μοιράζεται την ίδια τουαλέτα με άλλους δύο που και οι δύο εξακολουθούν να βγαίνουν θετικοί στα τεστ.

“Πώς αυτό είναι απομόνωση;”, ρωτάει, σημειώνοντας ότι τώρα φοβάται την επαναμόλυνση. “Δεν έχω διάθεση τώρα να κάνω τίποτα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ”, είπε.

Σήμερα βίντεο που κυκλοφορούν στην εφαρμογή μηνυμάτων WeChat δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να σπεύδουν να πάρουν κλινοσκεπάσματα και προμήθειες από το βρώμικο πάτωμα ενός, σύμφωνα με την αφίσα, κέντρου καραντίνας, οι εγκαταστάσεις του οποίου εξακολουθούν να είναι γεμάτες με οικοδομικά υλικά.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την αξιοπιστία των βίντεο αυτών από ανεξάρτητη πηγή.

Υγειονομικοί υπό πίεση

Η πίεση στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας και στα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι επίσης μεγάλη, καθώς εργάζονται όλο το 24ωρο για να διαχειριστούν το λοκντάουν στην πόλη και να αντιμετωπίσουν τις απογοητεύσεις των κατοίκων.

Φωτογραφίες και βίντεο εξαντλημένων εργαζομένων και εθελοντών, που κοιμούνται σε πλαστικές καρέκλες ή στο γρασίδι έξω από συγκροτήματα κατοικιών ή δέχονται κριτική από κατοίκους, έχουν γίνει viral σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Σάββατο το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της πόλης στην Πουντόνγκ ανακοίνωσε ότι διερευνά τη διαρροή ηχογραφημένης τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα σε μέλος του προσωπικού και τον συγγενή ασθενούς, ο οποίος είχε μπερδευτεί από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που είχαν γίνει στον πατέρα του.

Το μέλος του CDC, που κατονομάστηκε ως ειδική σε μολυσματικές ασθένειες, ακούγεται να λέει απηυδισμένη ότι η ίδια προσωπικά εξέφρασε ανησυχίες για τους ισχύοντες κανόνες καραντίνας και τεστ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της ηχογράφησης αυτής από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τη χώρα να περιορίσει την ορμή του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού το ταχύτερο δυνατό μένοντας προσηλωμένη στην πολιτική “δυναμικής εκκαθάρισης”.

Το Σάββατο η αντιπρόεδρος της Κίνας Σουν Τσουνλάν, η οποία εστάλη στην Σανγκάη από την κεντρική κυβέρνηση, προέτρεψε την πόλη να “κάνει αποφασιστικές και γρήγορες κινήσεις” για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η πόλη Σουτζχού, στην ανατολική Κίνα, ανακοίνωσε ότι εντόπισε εκδοχή της υποπαραλλαγής Όμικρον BA.1.1, η οποία δεν ταιριάζει με καμία άλλη στην εγχώρια βάση δεδομένων ή τη διεθνή βάση δεδομένων εντοπισμού παραλλαγών GISAID, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η υποστηριζόμενη από το κράτος Science and Technology Daily έγραψε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο ιός αυτός αποτελεί νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον και ότι η εμφάνιση ενός ή δύο νέων εκδοχών είναι φυσιολογική δεδομένης της εξάπλωσης της Όμικρον στην Κίνα, επικαλούμενη έναν ειδικό, τον οποίο δεν κατονόμασε, σχετικά με θέματα εθνικής βάσης δεδομένων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις