Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ παραιτήθηκε εξαιτίας του Τραμπ

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Δεν ωθεί μόνο τους ανθρώπους στα… άκρα με τη συμπεριφορά του. Τώρα, ωθεί και διπλωμάτες καριέρας στην παραίτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ όλα αυτά, μετά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Ντέιβιν Ρανκ, επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν σχεδόν διακόσια κράτη το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Υπήρξαν πληροφορίες πως ο Ρανκ παραιτήθηκε γιατί θεώρησε πως δεν μπορούσε να παραδώσει στην Κίνα την επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άννα Ρίτσι-Άλεν επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Ρανκ, αλλά όχι τις πληροφορίες για το λόγο της παραίτησης.

“Έχει συνταξιοδοτηθεί από τη διπλωματική υπηρεσία. Ο κ. Ρανκ πήρε μια προσωπική απόφαση. Εκτιμούμε τα χρόνια της αφοσιωμένης του υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η θέση αναμένεται να καλυφθεί προς το τέλος του μήνα από τον κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενο πρέσβη στο Πεκίνο.

Ο Τζόναθαν Φριτς, οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας στην Κίνα, θα υπηρετήσει ως επιτετραμμένος στη θέση του Ρανκ. Ο τελευταίος υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα 27 χρόνια, και είχε επίσης υπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν από το 2011 έως το 2012.

Ο ειδικός σε θέματα που αφορούν στην Κίνα Τζον Πόμφρετ, αποκάλυψε μέσω twitter, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ότι ο Ρανκ παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το κλίμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο κάλεσε το προσωπικό για να εξηγήσει πως δεν μπορούσε να παραδώσει το διπλωματικό σημείωμα που ενημέρωνε την κινεζική κυβέρνηση για την αμερικανική απόφαση.

Ανώτατο στέλεχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Πόμφετ αλλά πρόσθεσε ότι αφότου ο Ρανκ ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την πρόθεσή του να πάρει σύνταξη, ειδοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τη θέση του αμέσως.

Πάει… κόντρα η Καλιφόρνια

Δεν είναι λίγες οι πολιτείες που διαφωνούν με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Μια από αυτές η Καλιφόρνια, που όμως προχωρά ένα βήμα πιο… πέρα και αποφάσισε να συνεργαστεί με το υπουργείο Επιστημών της Κίνας για να δημιουργήσει τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις που επηρεάζουν θετικά το κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ιδρύσουν τη Συνεργασία Καλιφόρνιας-Κίνας για Καθαρή Τεχνολογία ώστε να προωθήσουν την καινοτομία και την εμπορευσιμότητα σε κλάδους όπως η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, καθώς και σε προηγμένη τεχνολογία πληροφορικής που θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση της έκλυσης αερίων ρύπων που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Άλλωστε, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν είχε χαρακτηρίσει παραφροσύνη την απόφαση Τραμπ. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Σε νεότερες δηλώσεις του είπε πως η απειλή της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από το φασισμό στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στην διάρκεια ενός φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στο Πεκίνο, ο Μπράουν πρόσθεσε πως η Κίνα κατόρθωσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των παγκοσμίων σταθερών για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε