Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόσοβο: Απάντηση Κούρτι σε Βούτσιτς – Η Σερβία θέλει ξανά πόλεμο, θα απαντήσουμε με όλη μας την ισχύ

Κόσοβο: Απάντηση Κούρτι σε Βούτσιτς – Η Σερβία θέλει ξανά πόλεμο, θα απαντήσουμε με όλη μας την ισχύ

Φουντώνουν οι ανησυχίες για νέα πολεμική σύγκρουση στο Κόσοβο, μετά και το αίτημα της Σερβίας για παρουσία του Σερβικού στρατού και της Αστυνομίας στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε με ανάρτησή του πως η χώρα του δε θέλει σύγκρουση με την Σερβία, ωστόσο είναι έτοιμη να απαντήση στην επιθετικότητα με όλη της την ισχύ.

Σύμφωνα με το vesti-online.com, αναφερόμενος στο αίτημα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Κούρτι έκανε λόγω για απειλές κατά της χώρας του εδώ και μέρες. 

Υπενθυμίζεται πως ο Βούτσιτς είπε πως η Σερβία θα υποβάλλει το αίτημα για ανάπτυξη στρατού και αστυνομίας στο Κόσοβο σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, του 1999.

Την ίδια ώρα Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί εκρήξεις και πυροβολισμοί.

«Θέλουν επιστροφή στην εποχή Μιλόσεβιτς, είμαστε έτοιμοι»

«Πρώτα θέλουν να επαναφέρουν την εποχή Μιλόσεβιτς και τον πόλεμο. Δεύτερον θέλουν το Κόσοβο όσο πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται. Το Κόσοβο είναι μια Ευρωπαϊκή φιλο-Αμερικανική χώρα, και η Σερβία, με την ηγεσία που έχει, είναι αυτοκρατορική, φιλο-Ασιατική και στρατιωτική χώρα. Δε θέλουμε σύγκρουση, θέλουμε ειρήνη, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με όλη μας την ισχύ» έγραψε ο Κούρτι.

Ο Κούρτι έκανε λόγο για «συμμορίες» Σέρβων που δρουν μέσα στο Κόσοβο με την υποστήριξη του Βελιγραδίου, και είπε πως καμιά απόφαση, όπως αυτή για την απαγόρευση των Σερβικών πινακίδων, δε μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό.

Δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Τζελιάιλ Σβέτσλια βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της KFOR, και πρόσθεσε ότι τα οδοφράγματα των «μασκοφόρων εγκληματιών στο βορρά» πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως, αναφερόμενος στους Σέρβους στα βόρεια της χώρας.

«Το Κόσοβο είναι μια χώρα ελεύθερων και σκληρά εργαζόμενων πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου και ηλικίας. Εγκληματίες και Ρωσόφιλοι θα χαθούν. Το Κόσοβο θα κερδίσει», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως η νέα ένταση ξέσπασε με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να απαγορεύσει τις πινακίδες που εκδίδονται στην Σερβία, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων την παραίτηση των Σερβικής καταγωγής ατόμων στην κυβέρνηση της χώρας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις