Κόσμος

Κόσοβο και Σερβία τα βρήκαν για τις πινακίδες στα αυτοκίνητα – Τι προβλέπει η συμφωνία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου,η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους» ανέφερε μέσω Twitter ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι αρχές στο Κόσοβο σκόπευαν να αρχίσουν από σήμερα να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη.

Περίπου 50.000 σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι από την πλευρά της ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Κόσοβο αισθάνεται ευγνωμοσύνη», ανέφερε η κυρία Οσμάνι μέσω Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Ο αμερικανικός λαός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα»
«Θέλουν μια πολιτική που φέρνει τους ανθρώπους κοντά παρά τους διχάζει και ηγέτες που προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος
Μπαράκ Ομπάμα
«Σόλο» ο Τραμπ έβλεπε τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών - Η Μελάνια τον άφησε για να τουιτάρει για την ειρήνη στην Ουκρανία
Πηγή του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε στην Daily Mail ότι η Μελάνια Τραμπ δεν βρέθηκε στην Ανατολική Αίθουσα, όπου ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του παρακολουθούσαν τα εκλογικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών
Η Μελάνια Τραμπ
Politico: Τα 5 πράγματα που πρέπει να παρακολουθεί η Ευρώπη μετά τη σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές
Τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα θα δρομολογήσουν έρευνες για τον πόλεμο στο Ιράν, τη λειτουργία του FBI και, φυσικά, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Κυβερνοεπίθεση και σε τράπεζα αίματος στη Γαλλία – Ανέβασαν την θερμοκρασία στα ψυγεία από τους μείον 30 στους 110 βαθμούς
Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε ψυγεία σούπερ μάρκετ, τις καθηλώσεις αεροπλάνων μετά από απειλές για βόμβα, τις εκκενώσεις εκατοντάδων σχολείων για τον ίδιο λόγο ήρθε η νέα απόπειρα με στόχο τον ευαίσθητο χώρο της υγείας
τράπεζα αίματος
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πολιτικός σεισμός στο Τέξας – Οι Ρεπουμπλικανοί χάνουν κυβερνήτη και έδρα στη Γερουσία
Ο Τζέιμς Ταλαρίκο κερδίζει έδρα της Γερουσίας στο Τέξας για τους Δημοκρατικούς νικώντας τον γενικό εισαγγελέα, Κεν Πάξτον - Η 52χρονη Τζίνα Ινοχόσα γίνεται η πρώτη Λατίνα που εκλέγεται κυβερνήτης του Τέξας
Τζίνα Ινοχόσα και Τζέιμς Ταλαρίκο