Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κου Κλουξ Τραμπ! Tweet με “άρωμα” απαρτχάιντ

Κου Κλουξ Τραμπ! Tweet με “άρωμα” απαρτχάιντ

Ένα περίεργο tweet από τον Ντόναλντ Τραμπ για “δολοφονίες” και αρπαγή γης από λευκούς αγρότες στη Νότια Αφρική ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια (ακόμα επί θητείας του) διπλωματική κρίση. Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Αμερικανός πρέσβης…

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να παρακολουθεί στενά τις κατασχέσεις και τις απαλλοτριώσεις γης και αγροκτημάτων και τις μεγάλης κλίμακας δολοφονίες αγροτών» ανέφερε στο tweet του ο Τραμπ. Εκείνο που προκάλεσε, όμως, τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η τελευταία του φράση, η οποία ήταν μέσα σε εισαγωγικά, εν αντιθέσει με το υπόλοιπο tweet: «Η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση τώρα κατάσχει γη από λευκούς αγρότες».

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια τέτοια δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήδη, αποφασίστηκε να ζητηθούν εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία, όπως μετέδωσε το κρατικό νοτιοαφρικανικό δίκτυο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, Χουζέλα Ντίκο, δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) προχωράει τα σχέδιά του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να μπορούν να γίνονται απαλλοτριώσεις εκτάσεων γης χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηματίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στη Νότια Αφρική ανήκει ακόμη σε λευκούς κτηματίες, δύο δεκαετίες και πλέον μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις