Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κούβα: 43 οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα

Κούβα: 43 οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα

Στους 43 «ανέβηκαν» οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga, στο κέντρο της Αβάνας, σε ένα σπάνιο τέτοιου τύπου περιστατικό στην Κούβα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κούβας, άλλοι 54 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 17 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Νωρίτερα χθες, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πτώματα δύο περιοίκων, 77χρονης και 55χρονου.

Το Saratoga, νεοκλασικό κτίριο στην παλιά πόλη, παρέμενε κλειστό δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και ανακαινιζόταν ενόψει της επαναλειτουργίας του, που θα γινόταν χθες Τρίτη, όταν έγινε η καταστροφή. Οι τέσσερις πρώτοι όροφοι διαλύθηκαν όταν έγινε η έκρηξη, κατά τις αρχές εξαιτίας διαρροής την ώρα που το ξενοδοχείο ανεφοδιαζόταν από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Από τους 51 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας, 23 σκοτώθηκαν, τρεις νοσηλεύονται και 22 έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, απαρίθμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο Ρομπέρτο Ενρίκε Καλσαδίγια, αντιπρόσωπος της τουριστικής εταιρείας Gaviota, η οποία ανήκει στον κουβανικό στρατό.

Τρεις εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται, «δύο σερβιτόρες κι ένας μάγειρας», διευκρίνισε ο κ. Καλσαδίγια.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η δομή του ξενοδοχείου επλήγη «κατά το 80%» από την έκρηξη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Saratoga ήταν γνωστό εντός και εκτός Κούβας, ιδίως επειδή φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια διάφορες διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Το κτίριο χτίστηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε, έγινε πέντε αστέρων, το 2005.

Ο τουρισμός, η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην Κούβα μετά τις ιατρικές υπηρεσίες, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις