Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κούβα: 710 διαδηλωτές διώκονται για βανδαλισμό και άλλοι 172 έχουν καταδικαστεί

Κούβα: 710 διαδηλωτές διώκονται για βανδαλισμό και άλλοι 172 έχουν καταδικαστεί

Η ΚΟΥΒΑΚούβα παραδέχτηκε σήμερα πως 710 άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου 2021 διώκονται για «βανδαλισμό» και «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και άλλοι 172 έχουν ήδη καταδικαστεί.

«Η εισαγγελία παρέλαβε (…) 117 προκαταρκτικές έρευνες που αντιστοιχούν στα σοβαρότερα συμβάντα, με 790 άτομα να διώκονται για βανδαλισμό σε βάρος των αρχών, προσώπων και αγαθών, καθώς και σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης» στην Κούβα, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα Granma.

Στο ίδιο κείμενο διευκρινίζεται ότι το 21% από αυτούς τους κατηγορούμενους είχε προηγούμενες καταδίκες σε βάρος του. Για ορισμένους, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και απομένουν 710 που περιμένουν τώρα να δικαστούν. Οι 55 από αυτούς είναι ανήλικοι (16-18 ετών) και στην πλειονότητά τους (69%) έχουν προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, έχουν ολοκληρωθεί 84 δίκες και 172 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν. Δεν διευκρινίστηκαν οι ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Φωνάζοντας «ελευθερία» και «πεινάμε», χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στις 11 Ιουλίου, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση μετά την επανάσταση του 1959. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ 1.377 συνελήφθησαν και οι 727 από αυτούς είναι ακόμη στη φυλακή, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Cubalex.

Η κουβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις ενορχηστρώθηκαν από τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 39 διαδηλωτές δικάζονται αυτήν την εβδομάδα και κινδυνεύουν να καταδικαστούν μέχρι και σε κάθειρξη 26 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση Justicia 11J («Δικαιοσύνη 11ης Ιουλίου»), που παρακολουθεί τις υποθέσεις αυτές.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα επέκρινε σήμερα τις καταδίκες «νέων, ειρηνικών και αθώων» διαδηλωτών, διαβεβαιώνοντας: «Ακούμε όλες τις οικογένειες όταν μιλούν για αυτές τις παραβιάσεις από τη δικαιοσύνη» και «Δεν θα μπορέσουν να συντρίψουν τα αιτήματα του λαού για ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις