Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα – Τουλάχιστον μια νεκρή και 2 αγνοούμενοι

Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα – Τουλάχιστον μια νεκρή και 2 αγνοούμενοι
Φωτογραφία Reuters

Τρόμος στην Κούβα! Τουλάχιστον μια πυροσβέστρια είναι νεκρή και δύο άλλοι άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων είναι πυροσβέστης, αγνοούνται μετά τη μερική κατάρρευση κτιρίου στην Αβάνα, στο οποίο κατοικούσαν 55 άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα (4.10.2023) οι υπηρεσίες διάσωσης της χώρας και κρατικά ΜΜΕ.

Η γυναίκα ήταν μέλος της πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο μετά από μια πρώτη ζημιά και κατάρρευση κτιρίου στην Αβάνα της Κούβας και έχασε τη ζωή της, την ώρα που προσπαθούσε να διασώσει ανθρώπους σε μια δεύτερη κατάρρευση, αποκάλυψε ένας συνάδελφός της που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας άλλος πυροσβέστης όπως και ένας 76χρονος κάτοικος του κτιρίου εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή που διευκρίνισε ότι έμεινε όρθια μόνο η πρόσοψη του κτιρίου από την κατάρρευση ενώ πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Πιθανότατα και οι αγνοούμενοι είναι παγιδευμένοι σε αυτά.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Granma, που διευκρινίζει ότι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στο σημείο, στην τουριστική περιοχή της Παλιάς Αβάνας, το βράδυ της Τρίτης (06.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη).

Πέντε φορτηγά και ένας γερανός εστάλησαν επί τόπου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι συνολικά 13 οικογένειες, δηλαδή 55 άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο παλιάς κατασκευής, σύμφωνα με την Αρνελίς ντε λα Καντελαρία Χερνάντες, υπάλληλο της Διεύθυνσης Στέγασης της Παλιάς Αβάνας.

Σε άθλιες συνθήκες ζουν πολλοί κάτοικοι της Αβάνας

Λόγω της έλλειψης συντήρησης, κτίρια καταρρέουν συχνά σε ορισμένες παλιές συνοικίες της Αβάνας, η οποία επλήγη και από ισχυρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. Οι καταρρεύσεις αυτές σημειώνονται πολύ συχνότερα την εποχή των βροχών και των τυφώνων, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, το 37% των 3,9 εκατομμυρίων κατοικιών στην Κούβα ήταν στα τέλη του 2020 σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση.

Εκείνη τη χρονιά, η πτώση ενός μπαλκονιού στην παλιά πόλη είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών, σκορπίζοντας θλίψη και πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις