Τετάρτη, 29 Μαΐ
23oC Αθήνα

Κούβα: Πέθανε ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος, ηγετική μορφή της επανάστασης

Κούβα
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2016 όταν η Κούβα βυθιζόταν στο πένθος εξαιτίας του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο. Ένα χρόνο και μια μέρα μετά, έφυγε από τη ζωή ακόμη μια ιστορική μορφή της κουβανικής επανάστασης.

Ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος, ένα από τα πιο ιστορικά πρόσωπα της επανάστασης στην Κούβα και στενός συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο, πέθανε την Κυριακή, μια μέρα μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της χώρας.

Ο Ντάβαλος πέθανε σε ηλικία 87 ετών στην Αβάνα, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ποιος ήταν ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος

Ο Χαρτ ηγήθηκε της εκστρατείας αλφαβητισμού αμέσως μετά την επανάσταση στην Κούβα. Για δεκαετίες υπήρξε υπουργός Παιδείας και κατόπιν Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Φιντέλ Κάστρο. Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε στρατευθεί στο πλευρό του Κάστρο μετά την επίθεση στη Μονκάδα το 1953. Εντάχθηκε στους παράνομους αστικούς πυρήνες του Κινήματος της 26ης Ιουλίου. Είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί των ημερών του καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, πριν εξοριστεί ως το 1959.

Υπουργός Παιδείας στην Κούβα

Μετά τη νίκη της επανάστασης, ανέλαβε υπουργός Παιδείας κι άρχισε εθνική εκστρατεία αλφαβητισμού το 1961. Το 1965, αναδείχθηκε στην κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος κι εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 1976 ανέλαβε το νεοσύστατο τότε υπουργείο Πολιτισμού και παρέμεινε επικεφαλής του μέχρι το 1997.

Ο μαρξιστής διανοούμενος ήταν παντρεμένος ως το 1980 με την Αϊντέ Σανταμαρία, ηρωίδα της επανάστασης της Κούβας και μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της. Είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, αλλά και τα δύο σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008.

Από το 1997 και μετά ο Χαρτ αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της κληρονομιάς και στη διάδοση του έργου του ποιητή Χοσέ Μαρτί (1853-1895), του απόστολου της ανεξαρτησίας της Κούβας. Ανέλαβε επικεφαλής του εθνικού κέντρου της Κούβας για τον λογοτέχνη και αγωνιστή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις