Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Κουβάρι” οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας μετά την ψηφοφορία για τη Συρία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η αποχή που τήρησε το Πεκίνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης να εγκρίνουν ή όχι το ψήφισμα για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, δεν έγινε δυνατόν να εγκριθεί εξαιτίας του βέτο που άσκησε η Ρωσία.

Η στάση που τήρησε η Κίνα δηλώνοντας “αποχή”, προκάλεσε συναισθήματα ευφορίας στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου έσπευσε να δηλώσει ότι “συνιστά μεγάλη” νίκη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από την Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

Η Μόσχα, που θεωρείται στενός εταίρος του Πεκίνου περιορίστηκε να δηλώσει με διπλωματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Η στάση που τήρησε η κυρίαρχη Κίνα είναι η θέση μιας κυρίαρχης χώρας. Δεν έχουμε το δικαίωμα στη δεδομένη περίπτωση να την σχολιάσουμε κατά κάποιο τρόπο”. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το Κρεμλίνο το γεγονός ότι η Κίνα στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το σχέδιο απόφασης για την χρήση χημικών στην Συρία, τήρησε στάση αποχής, δεδομένου ότι εντατικοποιούνται οι επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
 
Η Κίνα, τήρησε στάση “αποχής” στη ψηφοφορία επειδή θεώρησε πως μερικά σημεία του σχεδίου ψηφίσματος έπρεπε να τροποποιηθούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε