Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κρατούν τους αμάχους ομήρους στο Χαλέπι! [pics, vids]

Κρατούν τους αμάχους ομήρους στο Χαλέπι! [pics, vids]

Κόλαση επί γης. Αυτό είναι το Χαλέπι. Δεν έγινε τώρα, που πια η πόλη έχει “πέσει” ξανά στα χέρια του Άσαντ. Αυτό είναι σχεδόν από την ημέρα που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία.

Η “κραυγή” της οργάνωσης “Λευκά Κράνη”, των ανθρώπων που έδιναν μάχη για να βγάλουν ανθρώπους ζωντανούς ή νεκρούς από τα ερείπια κίτρων που κατέρρεαν μετά από κάθε βομβαρδισμό μόνο κόμπο στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει. Δεν μπορούν, πια, να δώσουν κανέναν απολογισμό.

Η πόλη ένα απέραντο νεκροταφείο. Ερημιά και θάνατος. Σύμφωνα με τα “Λευκά Κράνη”, τα ερειπωμένα κτίρια είναι γεμάτα νεκρούς. Υπάρχουν αναφορές πως οι αντάρτες, οι κυβερνητικοί ή Ιρακινοί παραστρατιωτικοί (που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ) εκτελούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Μια (ακόμα) σφαγή. Κάποιοι ήδη μιλούν για τη νέα Σρεμπρένιτσα.

Το βράδυ της Τρίτης (14.12.2016) αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός για να δοθεί η ευκαιρία σε αντάρτες και αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. Η συριακή κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι άμαχοι δεν κινδυνεύουν. Ακόμη ένα ψέμα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (14.12.2016) επρόκειτο να ξεκινήσει η μεγάλη έξοδος των αμάχων, η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το Χαλέπι και κυρίως από τις ανατολικές περιοχές τις οποίες μέχρι πριν από λίγες ώρες έλεγχαν οι αντάρτες. Αλλά η επιχείρηση δεν ξεκίνησε. Οι λόγοι, επισήμως, άγνωστοι. Αδιευκρίνιστοι. Και δεν αποκλείεται η διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων να καθυστερήσει έως αύριο Πέμπτη, όπως μετέφωσε το κανάλι Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Η αιτία μάλλον είναι πως κάποιοι δεν αφήνουν τους αμάχους να φύγουν από την πόλη. Αντάρτες υποστηρίζουν πως σιίτες παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, εμπόδισαν την εκκένωση από αμάχους των ανατολικών περιοχών της πόλης. “Οι Ιρανοί παραστρατιωτικοί αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν”, δήλωσε ο Ζακαρία Μαλαχιφζί, αξιωματούχος με έδρα την Τουρκία, που υποστηρίζει ανταρτική ομάδα στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), αλλά κανένας δεν είχε αναχωρήσει τουλάχιστον μία ώρα μετά.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Όμως τρεις ώρες αργότερα περίπου είκοσι πράσινα λεωφορεία που περίμεναν στη συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία ήταν χωρισμένη στον τομέα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και σε αυτό που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού, δεν είχαν κινηθεί. Οι οδηγοί των λεωφορείων κοιμόντουσαν μέσα στα οχήματά τους και κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν φαινόταν πουθενά.

Στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι και κυρίως στη συνοικία αλ Μάσαντ μια ομάδα αμάχων είχε συγκεντρωθεί στον δρόμο από τις 05:00 το πρωί περιμένοντας νέα για την απομάκρυνσή τους. Πολλοί εξ αυτών είχαν περάσει τη νύχτα στον δρόμο καθώς δεν υπάρχουν άλλα καταλύματα. Στην περιοχή υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού, ενώ όλα τα νοσοκομεία έχουν κλείσει.

Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που ελέγχουν περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, παραμένει, πάντως, σε ισχύ σύμφωνα με τους αντάρτες. Εκπρόσωπος της ανταρτικής ομάδας Τζάμπα Σαμίγια, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει, ενώ οπλαρχηγός της οργάνωσης Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας, βρίσκεται σε ισχύ. “Η συμφωνία ισχύει, η εκεχειρία είναι ενεργή,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όλα αυτά ενώ συγκλονίζουν τα video που ανέβασαν στα social media ακτιβιστές. Video που αποτυπώνουν το φόβο και την απόγνωση. Video που φοβούνται πως θα είναι τα τελευταία που θα τους δείχνουν ζωντανούς.

«Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο μου video» λέει η Lena Shame, περιγράφοντας πως βρίσκεται εν μέσω μιας γενοκτονίας. Ο Salah Ashkar εκλιπαρεί για επέμβαση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, ενώ ο Omar Arab καταγράφει το μήνυμά του ενώ ακούγονται καταιγιστικά πυρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε