Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κρέμασαν στον Ατατούρκ πλακάτ που έγραφε «Είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (pic)

Κρέμασαν στον Ατατούρκ πλακάτ που έγραφε «Είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (pic)

Σάλο στην Τουρκία και την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το πλακάτ που κρέμασε άγνωστος στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

«Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» γράφει, στα αγγλικά, το πλακάτ που άγνωστος κρέμασε στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου και έχει προκαλέσει την οργή από την Τουρκία.

Το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τη hurriyetdailynews οι κάμερες ασφαλείας ένα άτομο έχει καταγραφεί να φωτογραφίζει το άγαλμα ενώ έχει τοποθετηθεί το πλακάτ και στη συνέχεια να το παίρνει και να φεύγει.

Η τουρκική πρεσβεία μάλιστα έδωσε τις τοπικές αρχές τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας, ζητώντας να ταυτοποιηθεί και να εντοπιστεί ο άνθρωπος αυτός.

Η φωτογραφία με το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ ανέβηκε στη σελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γενοκτονίας (Greek Genocide Resource Center) στο Facebook. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, το Κέντρο πληροφορήθηκε ότι το πλακάτ τοποθετήθηκε στο άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας από κάποιον που «πολλά μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν στη Σμύρνη το 1922 και ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον ενός ηγέτη υπεύθυνου για γενοκτονία».

Δείτε την ανάρτηση

We recently learned of a sign affixed to a statue of Turkey's first President Mustafa Kemal Atatürk located in…

Gepostet von Greek Genocide Resource Center am Donnerstag, 25. Juni 2020

Οργή από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Αν και χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες από το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι ανέφερε πως «είναι βέβαιο ότι η ένδοξη ιστορία μας και η αγαπητή μνήμη του σπουδαίου ηγέτη και ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που έχει αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ιστορία, δεν μπορεί να επισκιαστεί από τέτοιες απεχθείς πράξεις.

Η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει πως θα υπάρξει έρευνα των αρχών των ΗΠΑ ενάντια στους δράστες αυτής της απεχθούς πράξης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις