Επανέρχεται το Κρεμλίνο τονίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να ακούσει ξανά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η Δύση θα πολεμάει απευθείας με τη Ρωσία, αν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε το σχόλιο αυτό απαντώντας σε ερώτηση, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, αν επιτραπεί στο Κίεβο να προχωρήσει με τέτοια πλήγματα μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της για τις πυρηνικές δοκιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικού όπλου για όσο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν από δοκιμές, δήλωσε χθες, Δευτέρα (24.09.2024), ο άνθρωπος του Πούτιν για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, έπειτα από εικασίες πως το Κρεμλίνο μπορεί να εγκαταλείψει το μετασοβιετικό μορατόριό του στις πυρηνικές δοκιμές.
«Παρακαλώ ξανακούστε και ξαναδιαβάστε τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος για το ζήτημα αυτό, εννοώ για το θέμα μιας πιθανής άδειας για χρήση δυτικών όπλων βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η θέση που διατύπωσε ο Ριαμπκόφ μπορεί να αλλάξει.
«Τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος στην Αγία Πετρούπολη. Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλώνεται πολύ σαφώς εκεί».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν είπε: «Αν αυτή η απόφαση (για τους πυραύλους) ληφθεί, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, βέβαια, θα αλλάξει σημαντικά την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».
Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε «κατάλληλες αποφάσεις» στη βάση των νέων απειλών.
Δεν είπε τι θα μπορούσε να είναι αυτά τα μέτρα, αλλά έχει μιλήσει στο παρελθόν για την επιλογή να εξοπλίσει τους εχθρούς της Δύσης με ρωσικά όπλα προκειμένου να πλήξουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό και τον Ιούνιο μίλησε για ανάπτυξη συμβατικών όπλων σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωποίυς συμμάχους τους.
Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, είναι επίσης στη διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματός της — αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, ο Πούτιν είπε πως η Δύση κάνει λάθος να υποθέτει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και είπε πως το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα.
«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters τον Ιούνιο για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης σχετικά με την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επιτύχει όλους τους στόχους της στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ είπε πως, όταν επιτευχθούν οι στόχοι, η στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει.