Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Οι ύποπτοι για την επίθεση στoν Σκριπάλ δεν έχουν καμία σχέση με τον Πούτιν

Κρεμλίνο: Οι ύποπτοι για την επίθεση στoν Σκριπάλ δεν έχουν καμία σχέση με τον Πούτιν

Καμία σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βρετανία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων, του Αλεξάντερ Πετρόφ και του Ρουσλάν Μποσίροφ που κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του Ιουλίας, με την χρήση χημικού νευροπαραλυτικού παράγοντα που χαρακτηρίζεται ως όπλο μαζικής καταστροφής.

Οι δύο άνδρες, έχουν επιβεβαιώσει τα επίθετά τους και το ότι επισκέφθηκαν στις 4 Μαρτίου το Σάλσμπερι, την ημέρα δηλαδή της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, που έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο, που αρνείται κάθε ανάμιξη, και τη Δύση.

Οι Σκριπάλ επιβίωσαν από τη δηλητηρίαση, καθώς και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε όταν τους βοήθησε. Τον Ιούνιο, άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία, τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Η Ντον Στέρτζες, μια 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση και απεβίωσε στις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της, Τσάρλι Ρόουλι, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις