Κυριακή, 14 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Το όποιο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα

Κρεμλίνο: Το όποιο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα
Φωτογραφία Reuters

Το σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία που… “εμπνεύστηκε” ο Ντόναλντ Τραμπ και θα εφαρμόσει αν και εφόσον εκλεγεί ξανά στην προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, πρέπει να είναι… ρεαλιστικό. Αυτή ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στα σχέδια του πρώην Αμερικανού προέδρου. 

Το όποιο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα πέσει στο «τραπέζι», θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει ανοικτός σε συνομιλίες

Το σχέδιο ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ

Το Reuters ανέφερε πως οι βασικοί σύμβουλοι της εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ (αντιστράτηγος εν αποστρατεία) και ο Φρεντ Φλάιτς, που και οι δύο έκαναν την θητεία τους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά την προεδρία του το 2017-2021, του παρουσίασαν ένα σχέδιο ειρήνης, που περιλαμβάνει δύο στάδια:

  1. Η Ουκρανία θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο αν αρχίσει τις συνομιλίες για ειρήνη
  2. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν περισσότερο την Ουκρανία στην περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν δεχθεί να διαπραγματευτεί

Με το σχέδιο, θα υπάρξει και κατάπαυση του πυρός στις γραμμές μάχης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η αξία του όποιου σχεδίου βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στο να λαμβάνει υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου. Δεν γνωρίζουμε για τι είδους σχέδιο μιλάμε, ή τι ακριβώς αναφέρεται σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου. Παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις και προκειμένου να αξιολογήσουμε το σχέδιο, πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε με αυτό», είπε.

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν πρόσφατα παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία δυστυχώς δεν έγινε δεκτή ούτε από τη Δύση ούτε από τους ίδιους τους Ουκρανούς», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο που προτείνουν ο Κέλογκ και ο Φλάιτς είναι το πιο λεπτομερές ως αυτήν την ώρα από συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως αν κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα “διευθετήσει γρήγορα” τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου παρουσιάστηκαν σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα ινστιτούτο φίλα προσκείμενο στον Τραμπ, όπου οι δύο σύμβουλοι του πρώην προέδρου έχουν υψηλά αξιώματα.

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό η Ρωσία και η Ουκρανία να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γρήγορα, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Λέμε στους Ουκρανούς: Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, εάν δεν έρθετε στο τραπέζι, η στήριξη από τις ΗΠΑ θα στερέψει». Και λέμε στον Πούτιν: Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και, εάν δεν έρθει στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις