Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κρίση στις σχέσεις Μαυροβουνίου και Σερβίας – Απέλασαν τους πρεσβευτές τους

Κρίση στις σχέσεις Μαυροβουνίου και Σερβίας – Απέλασαν τους πρεσβευτές τους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Μπόζοβιτς στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».

Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει στην χώρα των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ενα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις