Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κρίση στο Κατάρ: Στέλνει στρατεύματα η Τουρκία – Επικοινωνία Τραμπ με τον Εμίρη αλ Θανί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εμίρη του Κατάρ, τον Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και εξέφρασε τη βούλησή του να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διπλωματική κρίση στον Κόλπο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ο εμίρης του Κουβέιτ έφτασε στη Ντόχα, όπως μετέδωσε το κουβεϊτιανό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, στο πλαίσιο μιας αποστολής διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Κατάρ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Ο σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κυβέρνηση των οποίων —όπως και εκείνες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ— διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα διότι της προσάπτει πως υποστηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές, αλλά και εξαιτίας των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν.

Ο σεΐχης Σαμπάχ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία χθες Τρίτη στην προσπάθειά του να γεφυρώσει το χάσμα, αλλά δεν δόθηκε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα για τα αποτελέσματα της αποστολής του.

Στέλνει στρατεύματα η Τουρκία

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τετάρτη την αποστολή στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την εισήγηση με διαδικασίες κατεπείγοντος. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την στήριξη του Κατάρ που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν προχωρήσει σε διακοπή των διπλωματικών αλλά και των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα, κλείοντας τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις, κατηγορώντας την ηγεσία της χώρας για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Το Κατάρ αρνείται οποιαδήποτε σχετική κατηγορία, στην χειρότερη σύγκρουση μεταξύ αραβικών κρατών εδώ και δεκαετίες. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε κριτική στην απόφαση των αραβικών κρατών, δηλώνοντας πως η απομόνωση του Κατάρ και οι κυρώσεις που του επιβάλλονται δεν θα λύσουν τα προβλήματα.

Παράλληλα προσθέτει πως η Άγκυρα θα κάνει ότι είναι δυνατό για να τερματιστεί η κρίση. Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, καθώς αμφότερα τα κράτη υποστήριξαν τους Αδερφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο αλλά και τις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ στη Συρία. Η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε τόσο την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κατάρ όσο και την συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης των δύο κρατών.
Η Τουρκία διαθέτει βάση στο Κατάρ, την πρώτη στη Μέση Ανατολή, σε εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπεγράφη το 2014. Το 2016, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τότε πρωθυπουργός, επισκέφθηκε τη βάση όπου ήδη στάθμευαν στρατεύματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε