Κόσμος

Κροατία: Συρρίκνωση της οικονομίας και πιθανή διάσωση από ΕΕ και ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Κροατία, το νεώτερο κράτος μέλος της ΕΕ, ετοιμάζεται για το έκτο συνεχές έτος ύφεσης και ενδέχεται να χρειασθεί μια διεθνής διάσωση για να επιβληθούν οι οδυνηρές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να γίνει η οικονομία παραγωγική, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2000 έχουν αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις και έχουν αυξήσει τις δαπάνες και το χρέος. Ωστόσο η χρηματοδότηση θα καταστεί πολύ δυσκολότερη όταν μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αντιστρέφουν τη ροή των φτηνών μετρητών που είχε ενθαρρύνει τους επενδυτές σε ομόλογα να αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις σε κράτη όπως η Κροατία.

Οι κροάτες αξιωματούχοι εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα αναλυτές έχουν αρχίσει να διακινούν την ιδέα να ζητηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ που να εξαρτάται από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την ενθάρρυνση των νέων επιχειρήσεων.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, δεν έχει καταγράψει οικονομική ανάπτυξη από το 2008. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι φέτος η οικονομία θα ισορροπήσει, ωστόσο η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.

Στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ, ένα εργαλείο με το οποίο οι Βρυξέλλες επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη, το Ζάγκρεμπ πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016.

Ωστόσο μόνο τρεις από τους 11 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς θεωρούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Η μέση πρόβλεψη είναι για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,8% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2015, που αποτελεί εκλογική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κροατία κατά της εισόδου της Σερβίας στην ΕΕ – Προϋπόθεση να πάρει πληροφορίες για τους αγνοούμενους

Σχέδιο για διαγραφή χρεών ιδιωτών προς τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εξετάζει η κυβέρνηση της Κροατίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας η ανεργία στην Κροατία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καταγγέλλει τις απειλές του Τραμπ για «οικονομικό πόλεμο» σε επιστολή του στον ΟΗΕ – «Θέλουν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό»
Ο Αραγτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτη μέλη του να καταδικάσουν και να απορρίψουν «τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού και τις δευτερογενείς κυρώσεις»
ιραν
Νέα επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ: Χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα», ξέσπασε πυρκαγιά
Τα πλοία που διασχίζουν το στενό μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο πληγμάτων αφότου ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν
Στενά του Ορμούζ
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Στην περιοχή μας η Ιστορία ξαναγράφεται – Σπάσαμε τη σκουριασμένη κλειδαριά του Βυζαντίου
«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα πάμε μέχρι το τέλος» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του για την 955η επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ κατά των Βυζαντινών
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
10