Κόσμος

Ξεκινά η επανεξέταση της ποινής των αδελφών Μενέντεζ 35 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία των γονιών τους

Οι Λάικ και Έρικ Μενέντεζ ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία τους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά από αρκετές ακροάσεις, αναβολές και καθυστερήσεις, τα αδέρφια Μενέντεζ, Λάιλ και Έρικ, ενδέχεται τελικά να δουν την ποινή του να επανεξετάζεται αυτή την εβδομάδα φτάνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία τους.

Τα αδέρφια Μενέντεζ, οι οποίοι σκότωσαν τους γονείς τους πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, αναμένεται να εμφανιστούν με βιντεοκλήση στο δικαστήριο του Λος Άντζελες την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου οι δικηγόροι τους θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι αξίζουν μια ηπιότερη ποινή για τα εγκλήματά τους.

Περιτριγυρισμένοι από μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν ταξιδέψει από διάφορα μέρη της χώρας, οι δικηγόροι αναμένεται να καλέσουν μάρτυρες για να καταθέσουν πώς έχουν ζήσει οι αδελφοί στη φυλακή, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι δεν συνιστούν πλέον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Οι ίδιοι οι αδελφοί ενδέχεται να κάνουν δηλώσεις.

Τελικά, ο δικαστής Michael V. Jesic του Δικαστηρίου του Λος Άντζελες θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιβάλει νέα ποινή. Αν μειώσει την ποινή των αδελφών σε ισόβια με δυνατότητα αποφυλάκισης, θα μπορούσαν να εμφανιστούν ενώπιον επιτροπής αποφυλάκισης (η οποία έχει ήδη προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα).

Ο δικαστής θα μπορούσε επίσης να μειώσει την καταδίκη για φόνο σε ανθρωποκτονία και να επιτρέψει στους αδελφούς να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Ή θα μπορούσε να απορρίψει εντελώς μια νέα ποινή.

Ωστόσο, ο νέος εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Νέιθαν Χόχμαν, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να είναι πιο αυστηρός με το έγκλημα, αναμένεται να αντιταχθεί σε μια ηπιότερη ποινή.

Η προσπάθεια επενεξέτασης της ποινής είναι μόνο μία από τις νομικές οδούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ελευθερία των αδελφών Μενέντεζ. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, εξετάζει επίσης μια αίτηση για χάρη.

Περισσότερα από 35 χρόνια πριν, οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ – τότε 21 και 18 ετών – μπήκαν στο σαλόνι της έπαυλής τους στο Μπέβερλι Χιλς και πυροβόλησαν με καραμπίνα τους γονείς τους, σκοτώνοντάς τους και τους δύο.

Τα τελευταία χρόνια, οι αδελφοί έχουν επανέλθει στο προσκήνιο των ΜΜΕ χάρη στην αποκάλυψη νέων στοιχείων, έναν στρατό υποστηρικτών στα social media και μια πρόσφατη τηλεοπτική σειρά και ντοκιμαντέρ που εξετάζουν το έγκλημα και τις δίκες τους. Όλα αυτά οδήγησαν στις ακροάσεις αυτήν την εβδομάδα.

Τρεις νομικές οδοί

Υπάρχουν τρεις ενεργές νομικές οδοί που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους αδελφούς να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Η πρώτη, η οδός επανακαθορισμού ποινής, ξεκίνησε από τον πρώην εισαγγελέα του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Ξεχωριστά, το δικαστήριο ξεκίνησε τη δική του αίτηση επανακαθορισμού ποινής.

Η δεύτερη οδός είναι μια αίτηση χάριτος στην οποία εξετάζει κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την επανεξέταση της υπόθεσης. Ο κυβερνήτης διέταξε την επιτροπή αποφυλάκισης της πολιτείας να εκτιμήσει αν οι αδελφοί θα αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια εάν απελευθερωθούν.

Οι ακροάσεις της επιτροπής αποφυλάκισης έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.

Η τρίτη οδός είναι μια αίτηση για habeas corpus που κατέθεσαν οι δικηγόροι των αδελφών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα νέα στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση από τον Χοσέ Μενέντεζ, τον πατέρα των Λάιλ και Έρικ, θα είχαν αλλάξει την έκβαση της δίκης τους αν ήταν διαθέσιμα τότε. Αυτή η οδός θεωρείται η λιγότερο πιθανή, και ο Χόχμαν, ο νέος εισαγγελέας, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι είναι αντίθετος με μια νέα δίκη.

Ο νέος εισαγγελέας της περιοχής έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει την επανεξέταση της ποινής.

Τον Οκτώβριο, ο Γκασκόν, όταν ήταν ακόμα εισαγγελέας, ζήτησε από έναν δικαστή να επανεξετάσει την ποινή των αδελφών Μενέντεζ με τρόπο που θα τους καθιστούσε επιλέξιμους για αποφυλάκιση.

Ενώ αναγνώρισε ότι οι αδελφοί είχαν διαπράξει «απαίσια εγκλήματα», ο Γκασκόν είπε ότι πίστευε ότι είχαν ακολουθήσει «ένα ταξίδι αποκατάστασης και ένα ταξίδι επανένταξης» κατά τη διάρκεια της φυλάκισης. 

Στις 9 Απριλίου, ο νέος εισαγγελέας, Χόχμαν, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με τις ακροάσεις για επανεξέταση ποινής, αλλά το γραφείο του ζητούσε να αποσυρθεί η κίνηση του Γκασκόν. Αυτό απορρίφθηκε από τον δικαστή Τζέσικ.

Τα δύο αδέλφια είχαν επίσης καταθέσει αίτηση στον κυβερνήτη για να τους χορηγήσει χάρη, κάτι που υποστήριξε ο Γκασκόν.

Ωστόσο, ο Χόχμαν και η ομάδα του υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι οι αδελφοί δεν έχουν αποδείξει ότι έχουν «πλήρη κατανόηση» των εγκλημάτων τους.

Οι αδελφοί, ισχυρίζονται, ότι σκότωσαν τους γονείς τους επειδή φοβούνταν ότι θα τους σκότωναν πρώτοι, κάτι που οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ήταν ψέμα.

Πληροφορίες από New York Times

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεκόρ Γκίνες με 5.000 χορευτές στην Τουρκία – Ο ποντιακός χορός παρουσιάστηκε ως «τουρκικός»
Το θέμα είναι βέβαια ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τον ποντιακό ως μέρος της τουρκικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τα μέσα της χώρας να δίνουν έκταση στο θέμα
Τούρκοι χορεύουν ποντιακό χορό
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο
Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες μετά τους σεισμούς στη Βενεζουέλα - Εξαγριωμένοι πολίτες ανάγκασαν στρατιώτες να σκάψουν στα ερείπια
Δύο 11χρονοι και ένας πατέρας με τον έφηβο γιο του ανασύρθηκαν ζωντανοί 4 ημέρες μετά την καταστροφή - Δείτε βίντεο από τις δραματικές διασώσεις
  MIGUEL MEDINA
Axios: Συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων – Συνάντηση αντιπροσωπιών στο Κατάρ την Τρίτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ να βρίσκεται στο επίκεντρο
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν