Κόσμος

Ξεκίνησε η καταμέτρηση στην Ιρλανδία – Στο 50% η αποχή από το δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Όλη η Ευρώπη περιμένει να αγωνία τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. Θα γίνει δεκτό ή όχι το δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας;

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η καταμέτρηση ξεκίνησε το πρωί και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται προς το μεσημέρι, ενώ τα τελικά το απόγευμα.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισε να επικυρώσει με δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο το 50% των 3,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Κατά το παρελθόν, η μικρή συμμετοχή συνδυάσθηκε με την επικράτηση του “όχι” στα δημοψηφίσματα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας το 2001 και της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008.

Ωστόσο, το στρατόπεδο του “ναι” αισιοδοξεί εξαιτίας της υψηλής σχετικά συμμετοχής των ψηφοφόρων των μεσοαστικών περιοχών του Δουβλίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάλυση της συμμετοχής στο σύνολο της χώρας δείχνει ότι ποσοστό 60% πρέπει να έχει ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκάελ προειδοποιούσαν, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του “ναι”, ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, ενώ το στρατόπεδο του “όχι” , με επικεφαλής το Σιν Φέιν, αντέτεινε ότι το Σύμφωνο να εγκλωβίσει την Ιρλανδία στη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια.

Η Ιρλανδία έλαβε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειασθεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρλανδία: 60% “ΝΑΙ” στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Κομισιόν με περισσότερες εξουσίες θέλει η Μέρκελ

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί μεταξύ φόβου και οργής

“Κλειδί” το δημοψήφισμα για το Δουβλίνο

Στην κάλπη οι Ιρλανδοί για το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε ο ηρωικός πιλότος που προσγείωσε το αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον και έσωσε 155 ζωές
Η πτήση 1549 της US Airways προσγειώθηκε στον ποταμό Χάντσον στις 15 Ιανουαρίου 2009, αφού και οι δύο κινητήρες της έπαυσαν να λειτουργούν λόγω σύγκρουσης με ένα σμήνος χηνών
Sully' Sullenberger
Νύχτα κόλασης στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε αμερικανικές βάσεις σε Ιορδανία, Κουβέιτ και Μπαχρέιν – Ανελέητο σφυροκόπημα από τις ΗΠΑ
Το Ιράν προειδοποιεί πως τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να πλήξει ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες
U.S. Central Command