Site icon NewsIT
22:55 Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ξεκινούν υπό τον Μίτσελ οι έμμεσες συνομιλίες στη Μ. Ανατολή

Οι εκκλήσεις της Ουάσιγκτον φαίνεται πως εισακούστηκαν και στη Μέση Ανατολή οι έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επαναρχίζουν.

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα γίνει υπό την αιγίδα του Αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή, Τζον Μίτσελ, ο οποίος… πηγαινοέρχεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Όχθης, προσπαθώντας να πείσει τις δυο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Και προφανώς τα κατάφερε, αφού έγιναν κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου τάσσεται υπέρ του να εξεταστεί μια πρόταση να απαλλοτριωθεί γη για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να κτιστεί ένας δρόμος μεταξύ της Ραμάλα και μιας νέας παλαιστινιακής πόλης που τώρα οικοδομείται.

Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς έσπασε την παράδοση την Δευτέρα και απέφυγε να εκφωνήσει λόγο την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για την ίδρυση του Ισραήλ, το οποίο αποκαλούν «nakba», που σημαίνει καταστροφή στην αραβική γλώσσα. Αυτή ήταν μια παρότρυνση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, προς τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Αφού συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ στο Τελ Αβίβ, ο Τζον Μίτσελ θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται πως θα έχει επαφές με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version