Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

«Ξεσηκωμός» στην ΕΕ κατά της Γερμανίας – Επιστολή στέλνει στους ηγέτες η φον ντερ Λάιεν

«Ξεσηκωμός» στην ΕΕ κατά της Γερμανίας – Επιστολή στέλνει στους ηγέτες η φον ντερ Λάιεν

Eπιστολή προς τα κράτη-μέλη αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστιάζοντας στο ζήτημα της ενέργειας.

Το σκηνικό έχει αλλάξει εντελώς λίγες ώρες πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα με τους ηγέτες της ΕΕ να είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κριτική στην Γερμανία για την απόφαση να ρίξει 200 δις ευρώ για την στήριξη της αγοράς, κάτι που θεωρείται μονομερής ενέργεια. 

Όσον αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Κομισιόν κινείται «Προς τη σωστή κατεύθυνση» μετά και την ομιλία της Προέδρου της επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις