Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξέσπασμα Αλμπαϊράκ κατά ΗΠΑ: “Εργαλείο διπλωματικής τιμωρίας το αμερικανικό δολάριο”! Μικρή “ανάσα” για την τουρκική λίρα

Ξέσπασμα Αλμπαϊράκ κατά ΗΠΑ: “Εργαλείο διπλωματικής τιμωρίας το αμερικανικό δολάριο”! Μικρή “ανάσα” για την τουρκική λίρα
Φωτογραφία αρχείου Reuters

– “Θα προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο την τουρκική λίρα, στο διεθνές εμπόριο”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν
– Νωρίτερα, σήμερα, ο “σουλτάνος” ανακοίνωσε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα
– Το ψευδοκράτος παίρνει μέτρα, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας

Μικρή “ανάσα” παίρνει σήμερα η τουρκική λίρα, που νωρίτερα ενισχυόταν 5% στις 6,53 λίρες ανά δολάριο ενώ χθες το τουρκικό νόμισμα είχε πιάσει νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,24 λίρες ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι συνολικά, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε από την Άγκυρα πως “όταν το δολάριο μετατρέπεται σε… εργαλείο διπλωματικής τιμωρίας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να προστατεύσουμε την τουρκική λίρα ακόμα περισσότερο στο διεθνές εμπόριο”.

“Θα δούμε ότι η τουρκική λίρα θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή”, πρόσθεσε.

Το μποϊκοτάζ

Νωρίτερα, σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε νέα απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι ζήτησε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα. “Αν εκείνοι έχουν την iPhone απο την άλλη υπάρχει η Samsung αλλα και εγχώριες όπως την Venüs και την Vestel”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι επιθέσεις ήταν πιο σοφιστικέ και κεκαλυμμένες, ενώ τώρα μας επιτίθενται ευθέως.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μην δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρείες.

Αυτά, την ώρα που μόλις χθες το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι παγώνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσο ο Ερντογάν δεν προχωράει στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Παρά το νέο τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί. Αυτού του είδους η “απάντηση” στις αμερικανικές πιέσεις δείχνει ότι επιλέγει τη σκληρή γραμμή, στο πλαίσιο ίσως του εκβιασμού που επιχειρεί προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι για την Τουρκία υπάρχουν εναλλκτικές λύσεις, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την μεριά της Ρωσίας του Πούτιν.

Το ψευδοκράτος παίρνει μέτρα, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας

Στο μεταξύ, πακέτο 23 μέτρων εξήγγειλε σήμερα το ψευδοκράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν στον πληθυσμό λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.

Τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε προϊόντα καθαριότητας και βασικά είδη τροφής, καθώς και σε είδη προικός και χώρους εστίασης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίας της βουλής, η οποία συνήλθε εκτάκτως για συζήτηση της κατάστασης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής φόρου για όσους προβαίνουν σε πληρωμές με πιστωτικές ή άλλες τραπεζικές κάρτες σε μια κίνηση να προληφθούν προβλήματα τραπεζικής ρευστότητας.

Μιλώντας στη συνεδρία, ο κ. Ερχιουμάν είπε ότι η οικονομία περνά εξαιρετικά δύσκολη φάση, προσθέτοντας ότι η λεγόμενη κυβέρνηση ετοίμαζε αυτό το πακέτο εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά ήθελε να ενημερώσει την ούτω καλούμενη βουλή, προτού εφαρμόσει τα μέτρα.

Είπε ότι η πτώση της τουρκικής λίρας δημιουργεί προβλήματα στα δημοσιονομικά του ψευδοκράτους, αλλά δυσχεραίνει και τη δυνατότητα των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που έχουν προκύψει.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην Τουρκία αναμένεται να συζητηθούν αύριο στη διάρκεια επίσκεψης στα κατεχόμενα του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τελευταίου πρωθυπουργού της Τουρκίας, πριν από τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο κ. Γιλντιρίμ θα φτάσει στα κατεχόμενα λίγο μετά τις 10.00 το πρωί αύριο, συνοδευόμενος από κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η τουρκική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα αυθημερόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily SAbah

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις