Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξεχασμένο από κάθε Θεό το Χαλέπι – Αλαλούμ με τους αμάχους [pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε σήμερα πως ο συριακός στρατός “εκκαθαρίζει τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης” των ανταρτών στο Χαλέπι ώστε να θέσει την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού.

“Η επιχείρηση απελευθέρωσης των ανατολικών συνοικιών του Χαλεπίου που τελούν υπό τον έλεγχο των μαχητών από τον συριακό στρατό έχει τελειώσει. Τα κυβερνητικά στρατεύματα εκκαθαρίζουν τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των ριζοσπαστών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο η κατάσταση από στρατιωτική άποψη ήταν πολύ ήρεμη επί του πεδίου όπου δεν ακουγόταν καθόλου ήχος ελαφρών ή βαρέων όπλων εκτός από κάποια πολύ σύντομα πυρά που σημειώθηκαν το πρωί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Η… άλλη όψη του νομίσματος

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι προς ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη Συρία έχει μόνο “ανασταλεί”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο συριακή στρατιωτική πηγή.

“Πρόκειται για μια αναστολή” της επιχείρησης, όμως “δεν έχει τελειώσει”, δήλωσε αυτή η πηγή.

Επανέλαβε πως η διακοπή οφειλόταν σε “παραβιάσεις εκ μέρους ένοπλων ανδρών, που ανοίγουν πυρ, που θέλησαν να φύγουν μαζί με ομήρους”, δηλαδή στρατιώτες ή μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που συνέλαβαν.

“Οι αντάρτες θέλησαν να μεταφέρουν όπλα μεσαίου διαμετρήματος στις αποσκευές τους”, ενώ υποτίθεται ότι θα έφευγαν μόνο με τα ελαφρά όπλα τους, είπε επίσης η συριακή πηγή.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρά τη σχετικά ανακοίνωση του ρωσικού στρατού υπογράμμισε πως η εκκένωση των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται να διεξαχθούν συζητήσεις στο Καζακστάν σε συνεργασία με τη Ρωσία, στις οποίες θα συμμετάσχουν η συριακή αντιπολίτευση και εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης.

Διαπραγματεύσεις (και) με Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συνεργάζεται στενά με την Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, με στόχο την επιβολή εκεχειρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συνομιλίες αυτές, εξήγησε ο Πούτιν, θα είναι συμπληρωματικές σε αυτές που διεξάγονται στη Γενεύη, όμως ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν θα μιλήσει απευθείας με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης.

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός κατήγγειλε ότι η συριακή κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις εμπόδισαν την απομάκρυνση των κατοίκων του ανατολικού Χαλεπιού και επεσήμανε ότι διεξάγονται συζητήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να εξέλθει από την πόλη η τελευταία αυτοκινητοπομπή.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκλησή του για την άμεση επιβολή εκεχειρίας στη Συρία και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν σε αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του ένας ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι η διαπραγματευτική του επιτροπή είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι στόχος είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

«Αν υπάρχει πρόθεση για μια πραγματική και ειλικρινή πολιτική λύση ώστε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, υποστηρίζουμε αυτή την πολιτική λύση», είπε ο Ριάντ Χιτζάμπ από την Κοπεγχάγη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

Τι λέει η Τουρκία

Δεν θα ήταν ρεαλιστικό για την Τουρκία να πάρει όλους τους εκκενωθέντες από το Χαλέπι της Συρίας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενοι ενδεχόμενους κινδύνους ασφαλείας.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στη Συρία για τους εκκενωθέντες από το Χαλέπι, ενώ θα συνεχίσει να δέχεται τους αρρώστους και τους τραυματίες σε νοσοκομεία στην Τουρκία, δήλωσαν τούρκοι αξιωματούχοι νωρίτερα σήμερα.

Δύο πιθανά σημεία περίπου 3,5 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας έχουν εντοπιστεί για τη δημιουργία ενός καταυλισμού με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 80.000 ανθρώπων, έχουν πει αξιωματούχοι. Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι μέχρι τώρα, αν και η εκκένωση της πόλης ανεστάλη όταν φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες ζήτησαν την απομάκρυνση τραυματιών και από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε