Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ξυλαζίνη ή Tranq: Συναγερμός στη Βρετανία για το ηρεμιστικό που βρέθηκε σε υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων και χάπια

Ξυλαζίνη ή Tranq: Συναγερμός στη Βρετανία για το ηρεμιστικό που βρέθηκε σε υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων και χάπια

Ένα ισχυρό ηρεμιστικό για ζώα που μαστίζει στις πόλεις των ΗΠΑ έχει «διεισδύσει» για τα καλά στην αγορά παράνομων ναρκωτικών στη Βρετανία.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα με παράνομα υγρά κάνναβης και παράνομα ηρεμιστικά μπορεί άθελά τους να εισπνέουν το επικίνδυνο ηρεμιστικό, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Έρευνα από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η παρουσία του αυξάνεται σταθερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολλαπλούς θανάτους από το 2022, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.

Η ξυλαζίνη – που συχνά αναφέρεται ως «Tranq» ή «το ναρκωτικό ζόμπι» λόγω της επίδρασής του στους χρήστες – έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «αναδυόμενη απειλή για το έθνος» από τον Λευκό Οίκο. 

Ο πρώτος θάνατος από το «ναρκωτικό ζόμπι» στο Ηνωμένο Βασίλειο και η νέα έρευνα

Το ναρκωτικό συνδέθηκε για πρώτη φορά με θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της νεκροψίας του Karl Warburton, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σόλιχαλ τον Μάιο του 2022.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ηρεμιστικό αναμιγνύεται με ισχυρά οπιοειδή όπως η ηρωίνη ή η φαιντανύλη από εμπόρους που στοχεύουν να μειώσουν το κόστος τους και να αυξήσουν τη ζήτηση.

Οι χρήστες συχνά αναπτύσσουν δερματικές πληγές και λοιμώξεις στα σημεία που κάνουν την ένεση και έχουν δηλώσει στο παρελθόν στο SkyNews ότι το μείγμα αυξάνει τον εθισμό τους.

Πέρυσι, εν μέσω της αύξησης των θανάτων που αποδίδονται στην ξυλαζίνη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το King’s College του Λονδίνου, λένε ότι η απειλή για την υγεία «έχει πλέον επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι νέοι τύποι παράνομων προϊόντων ξυλαζίνης εισέρχονται στη βρετανική αγορά, αναφέρουν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου με επικεφαλής την Dr. Caroline Copeland, λέκτορα Φαρμακολογίας & Τοξικολογίας.

Εξετάζοντας υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλα παράνομα προϊόντα, όπως χάπια, που είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές, οι επιστήμονες εντόπισαν σε ορισμένα την επικίνδυνη ουσία, σύμφωνα με τον Guardian.

Ανιχνεύθηκε επίσης σε δισκία που πωλούνταν ως κωδεΐνη, αλπραζολάμη (Xanax) και διαζεπάμη (βάλιουμ).

Οι ερευνητές αναζήτησαν τα αποτελέσματα ελέγχων που είχαν γίνει σε ναρκωτικά που είχε κατασχέσει η αστυνομία. Όπως διαπίστωσαν, δύο υγρά αναπλήρωσης με THC και μερικά χάπια από δεκάδες χιλιάδες που ελέγχθηκαν, περιείχαν το επικίνδυνο ηρεμιστικό.

Η THC είναι η τετραϋδροκανναβινόλη, η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης. Τα υγρά αναπλήρωσης για ηλεκτρονικά τσιγάρα με THC είναι παράνομα στη Βρετανία. 

Τι είναι η ξυλαζίνη;

Στα χέρια των κτηνιάτρων, η ξυλαζίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ηρεμιστικό, που συχνά αναμιγνύεται με κεταμίνη για την καταστολή ζώων, όπως άλογα, βοοειδή και γάτες. 

Ως μη οπιοειδές ηρεμιστικό, είναι σε θέση να αναστέλλει τη μετάδοση των εγκεφαλικών ερεθισμάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει γίνει συνώνυμο μιας πιο σκοτεινής χρήσης καθώς αναμειγνύεται με παράνομα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη.

Στις ΗΠΑ, το μείγμα της με τη φαιντανύλη είχε ευρεία επίδραση στους χρήστες ναρκωτικών στις αμερικανικές πόλεις.

Είναι τέτοια η ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την εξάπλωσή του, που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε «αναδυόμενη απειλή για το έθνος» και περιέγραψε ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπισή του.

Εκεί απέκτησε το παρατσούκλι «tranq» ή «το ναρκωτικό ζόμπι» – λόγω της χαρακτηριστικής του επίδρασης να μετατρέπει τους χρήστες σε ζόμπι.

Αλλά έχει, ίσως, μια ακόμη πιο ζοφερή παρενέργεια για τους χρήστες, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν δερματικές πληγές και λοιμώξεις στα σημεία που γίνεται η ένεση.

Η χρήση της ξυλαζίνης φαίνεται να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, το 80% των σύνεργων χρήσης ναρκωτικών που βρέθηκαν θετικά για φαιντανύλη σε προγράμματα ανταλλαγής βελόνων στο Μέριλαντ περιείχαν επίσης ξυλαζίνη.

Και τον Μάιο του περασμένου έτους, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος μετά τη χρήση του εκτός των ΗΠΑ – ο Karl Warburton που πέθανε στο σπίτι του στο Σόλιχαλ τον Μάιο του 2022.

Μεγάλη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ερευνητές εντόπισαν 35 περιπτώσεις ξυλαζίνης στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μέχρι τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους. Στη Βόρεια Ιρλανδία δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν στοιχεία για δείγματα από τοξικολογικά εργαστήρια, όπου το φάρμακο βρέθηκε σε 16 άτομα – μεταξύ των οποίων 11 που είχαν πεθάνει. Έντεκα από τα δείγματα ήταν από το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Αναφέρθηκαν επίσης στο θάνατο του κ. Warburton, ο οποίος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε ιστορικό χρήσης παράνομων ουσιών. Η νεκροψία του 43χρονου διαπίστωσε ότι είχε στον οργανισμό του ηρωίνη, φαιντανύλη και κοκαΐνη, καθώς και ξυλαζίνη.

Μια έκθεση στο Journal of Forensic and Legal Medicine ανέφερε ότι ήταν «πιθανό να είχε αγοράσει ηρωίνη και να μην γνώριζε ότι ήταν εμπλουτισμένη με ξυλαζίνη και φαιντανύλη».

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Caroline Copeland, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τώρα ότι η ξυλαζίνη έχει διεισδύσει στην παράνομη αγορά ναρκωτικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς ένας πολύ ευρύτερος πληθυσμός ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών πέραν των χρηστών ηρωίνης θα εκτεθεί στην ξυλαζίνη και στις επιπτώσεις της».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν ηρωίνη δεν σκοπεύουν να αγοράσουν ξυλαζίνη και αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Η ξυλαζίνη χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενη απειλή” στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτή η απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε.

Η Δρ. Copeland προέτρεψε την κυβέρνηση να θεσπίσει «απλά» μέτρα για την πρόληψη μιας επιδημίας ξυλαζίνης. 

Είπε επίσης ότι οι παθολόγοι και οι ιατροδικαστές θα πρέπει να ζητούν τοξικολογικές εξετάσεις για ξυλαζίνη σε κάποιες περιπτώσεις.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Γνωρίζουμε την απειλή από την ξυλαζίνη και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από την απειλή που συνιστά αυτό το ναρκωτικό και άλλα παράνομα συνθετικά ναρκωτικά. Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να κρατήσουμε το κοινό ασφαλές».

Και συνέχισε: «Μετά από συμβουλές του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την κατάχρηση ναρκωτικών (ACMD), σκοπεύουμε να καταστήσουμε την ξυλαζίνη ναρκωτικό κατηγορίας Γ, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος προμηθεύει αυτή την ουσία θα αντιμετωπίζει έως και 14 χρόνια φυλάκισης, πρόστιμο ή και τα δύο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις