Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυπριακή αεροναυτική άσκηση στην ΑΟΖ σε απόσταση «αναπνοής» από αντιστοιχή τουρκική [Χάρτης]

Κυπριακή αεροναυτική άσκηση στην ΑΟΖ σε απόσταση «αναπνοής» από αντιστοιχή τουρκική [Χάρτης]

Σε παράλληλο χρόνο και σχεδόν χώρο Κύπρος και Τουρκία διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις, καθώς μόλις 20 χλμ χωρίζουν τις δύο υπό διεξαγωγή ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η NAVTEX της Λευκωσίας καλύπτει ακόμα και περιοχή του τεμαχίου “3” όπου οι Τούρκοι “μπλόκαραν” το γεωτρύπανο της ENI πριν από μερικές εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος με έκδοση Navtex δέσμευσε περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων που ξεκινά από τα ανοικτά της Λεμεσού και φτάνει ανατολικά μέχρι σχεδόν τα μισά του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου η Άγκυρα εμπόδισε το πλωτό γεωτρύπανο της Eni να πραγματοποιήσει έρευνες στα τέλη Φεβρουαρίου. Με εξαγγελία ΝΟΤΑΜ η Κύπρος δεσμεύει περιοχή ανοικτά της Λεμεσού έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου για αεροπορικές ασκήσεις.

Εξάλλου, νοτιοδυτικότερα, εντοπίζεται η περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ναυτικές ασκήσεις, σε ζώνη μήκους 100 και πλάτους 65 χιλιομέτρων, εντός των τεμαχίων 7 και μέρος του 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ώρες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα σήμερα.

Δείτε και διαβάστε αναλυτικά στο newsit.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις