weather-icon °C AΘΗΝΑ

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανοικτά της Λεμεσού αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ – Μήνυμα της κυβέρνησης στην Τουρκία

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανοικτά της Λεμεσού αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ – Μήνυμα της κυβέρνησης στην Τουρκία

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από το βράδυ της Παρασκευής (23.02.2018) το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, Saipem 12000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, η οποία επικαλείται πηγές που παρακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες τα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι Τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση, προστίθεται, των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ίδιες πηγές , αναφέρεται, «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».

Ο Αναστασιάδης παρουσίασε οπτικό υλικό

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

 

“Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα”

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής πως «υπήρξε ξεκάθαρη, συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο».

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο Β. Παπαδόπουλος στο ΡΙΚ, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θεωρούν ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν στρέφονται μόνον εναντίον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συμφώνησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά αυτό, επισήμανε, «δεν θα εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα» και μάλιστα, όπως προσέθεσε, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί.

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

Ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η “εποικοδομητική στάση” της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι» και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους».

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν «τις μονομερείς τους ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό προκαλεί εντάσεις».

Τα κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η χθεσινή αρνητική εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ και οι αποφάσεις στο άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. είναι το βασικό θέμα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι:

«ΑΛΗΘΕΙΑ»:- Στο αέρα η Βάρνα . Ευρω- χαστούκι στην Τουρκία , έστω και καθυστερημένα από τους 27 ηγέτες- Διαμοιρασμό ή δεν έχει λύση. Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία ξέχασε το Κυπριακό και εναρμονίζεται πλήρως με την ‘Αγκυρα.

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: – Νavtex από τους 27 προς τον Ερντογάν .

– Οριστικοποιήθηκε χθες η αναβολή της γεώτρησης στο στόχο « Σουπιά».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: – Αυστηρό μήνυμα από τους 27 καταδίκασαν τις πειρατικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: – Εισπράξαμε αλληλεγγύη και κατανόηση. Υπό προϋποθέσεις η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS MM